Zwangerschap

6 weken zwanger; je lichaam heeft het er druk mee

Was het embryo vorige week nog zo groot als een rijstkorrel, deze week lijkt het een superklein garnaaltje van zo’n 5mm groot. Het heeft een maan-achtige vorm aangenomen en nu al is goed zichtbaar waar het hoofdje gevormd gaat worden. De bobbeltjes die vorige week zichtbaar waren veranderen deze week in steeds groter wordende knobbels, waaruit heel snel armen en benen ontstaan.

Er is een primitieve bloedsomloop aangelegd en het hartje klopt inmiddels met zo’n 80 slagen per minuut. Het embryo heeft eigen bloed aangemaakt en kan een andere bloedgroep hebben dan jijzelf; in dat geval was de bloedgroep van je partner dominant.

De organen ontwikkelen nu snel en deze week wordt flink gewerkt aan de ontwikkeling van o.a. de nieren, lever en maagdarmstelsel.

De functie van de dooierzak

Naast het embryo bevindt zich in de vruchtzak een dooierzakje, wat het embryo voedt. Alle voedingsstoffen die het embryo nodig heeft om te groeien worden aangeleverd door het dooierzakje, wat zo’n 3 mm groot is. De placenta groeit goed door maar heeft nu nog niet echt een functie.

Vanaf de 12e week verandert dit, dan gaat de placenta een hoop taken op zich nemen. Voedingsstoffen en zuurstof komen via de placenta bij het kindje en er worden afvalstoffen afgevoerd. Ook hormonen en antistoffen worden via deze weg uitgewisseld. Eigenlijk “filtert” de placenta stoffen voor ze bij het embryo komen. Er zijn echter stoffen die niet gefilterd kunnen worden zoals ethanol (alcoholische dranken), bestanddelen uit sigaretten en bepaalde virussen. Doordat deze stoffen niet gefilterd kunnen worden kunnen ze schade toebrengen aan het embryo.

Contact met verloskundige

Dit is een beetje de periode om contact op te nemen met de verloskundige. Niet zo zeer om er dan deze week nog langs te gaan maar een verloskundigepraktijd heeft een volle agenda en plannen het liefst wat vooruit. Zo kunnen een kennismakingsgesprek en de eerste echo ingepland worden. Denk ook alvast na over een prenatale screening, of je dat wilt of niet.

Heel veel plassen

De baarmoeder groeit en kan rond deze tijd wat tegen je blaas aandrukken. Hierdoor heb je het gevoel continue te moeten plassen. Over een paar weken kruipt de baarmoeder ietsjes naarboven waardoor de druk tegen de blaas verdwijnt, om aan het einde van de zwangerschap weer terug te komen.

Buikpijn en buikkrampen

Sommige vrouwen hebben behoorlijk last van kramp in hunbuik. Het kan aanvoelen als menstruatiepijn maar soms zelfs als weeën. Dit alles komt door de verandering van hormonen, de innesteling en de groei van je baarmoeder. Wat ook voor nare krampen kan zorgen is obstipatie, veroorzaakt door verandering van de stoelgang. Probeer zoveel mogelijk vezelrijk voedsel te eten en heel veel water te drinken.

Vermoeidheid

Je bent waarschijnlijk ontzettend moe en hebt het idee dat je dagen lang kunt slapen. Als je in de gelegenheid bent, pak dan alle tijd die je kunt om te slapen of te relaxen. Je lijf is heel erg druk met alle veranderingen; er wordt extra bloed aangemaakt voor de ontwikkeling van het embryo, je nieren werken sneller om afvalstoffen beter uit je lichaam af te voeren en zo zijn er nog talloze andere extra taken. De vermoeidheid verdwijnt over het algemeen tussen de 3 en 4 maanden zwangerschap, wanneer het embryo ontwikkeld is en de placenta aan het werk gaat.

Hoofdpijn en duizeligheid

Rond de 6 weken zwangerschap daalt de bloeddruk iets en dat kan de oorzaak zijn van hoofdpijn en duizelingen. Je mag gerust paracetamol nemen tegen de hoofdpijn; Aspirine wordt afgeraden! Hoofdpijn kan ook komen door spanning, honger of vermoeidheid. Zorg goed voor jezelf en probeer stress te vermijden, dat is nu echt iets wat je er niet bij kunt hebben. Wanneer je erg last heb van duizelingen (misschien door bloedarmoede) kun je aan je huisarts of aan de verloskundige vragen wat je het beste kunt doen om dit te verminderen; vaak bieden ijzerhoudende drankjes of tabletjes al een oplossing.

6 weken zwanger en hoofdpijn - AllinMam.com

Misselijkheid en overgeven

De een heeft er veel last van, de ander helemaal niet. De een is continue misselijk maar hoeft niet over te geven terwijl de ander elke ochtend boven de toiletpot hangt. Indien dit laatste het geval is kun je proberen of het helpt om al iets lichts te eten wanneer je nog in bed ligt. Weinig eten is over het algemeen niet erg, sowieso niet voor je kindje. Die pakt wel wat er nodig is :-)

Wat wel heel belangrijk is is dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Wanneer je slecht eten en drinken binnenhoudt en vaak moet overgeven is het verstandig om zo nu en dan urine te brengen bij je verloskundig of huisarts; zij kunnen hieraan zien of er voldoende vocht in je lichaam aanwezig is. Tegenwoordig zijn er medicijnen tegen misselijkheid die de huisarts je voor kan schrijven, wellicht heb je hier baat bij.

Kokhalzen bij geur van bepaalde voeding

Dit komt veel voor en kan je hele zwangerschap aanhouden. De hormonen zorgen voor verandering van smaak en zo kan het zijn dat je ineens enorme behoefte hebt aan bepaalde voeding en andere producten totaal niet kunt verdragen. Helaas is hier niets aan te doen; probeer deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer je bevallen bent is alles weer snel back to normal :-)

Bloedverlies

Helaas kan het zo zijn dat je last hebt (gehad) van bloedverlies. In een verdrietig geval gaat het om een miskraam, maar het kan ook zijn dat er niets aan de hand is. Je kunt wat oud menstruatiebloed verliezen en een bloeding kan komen door eerder pilgebruik. Ook heeft 20% van de vrouwen een innestelingsbloeding. Neem in geval van bloedverlies contact op met je verloskundige om te kijken waar de bloeding vandaan komt.

Moeders voor Moeders

Wanneer je iets goeds wilt doen voor andere vrouwen met een kinderwens kun je je deze week opgeven voor Moeders voor Moeders. Je gaat dan je urine opvangen t/m je 16e zwangerschapsweek; een kleine opgave waar je veel mensen met vruchtbaarheidsproblemen mee helpt. Na de 16e week bevat je urine een te lage dosis hCG-hormoon en heeft opvangen niet veel zin meer. Meer informatie vind je op de website van Moeders voor Moeders.

<< 5 weken zwanger    7 weken zwanger >>

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button