Slechthorend kind? Neem klachten altijd serieus
Alle kinderen hebben wel eens een periode waarin het lijkt of ze je gewoonweg niet willen horen. Luisteren? Ho maar! En dit kan je soms wel eens tot wanhoop drijven. Vaak zijn dit fases en daar zal je als ouders even doorheen moeten, hoe lastig en vervelend dit ook is. Maar wat nu als blijkt dat jouw zoon of dochter wel wil luisteren, maar simpelweg niet goed hoort wat je zegt of vraagt? Met name voor jouw zoon of dochter is dit zeer vervelend en bovendien erg frustrerend. Je zal vast wel eens boos op hem/haar worden, waarbij je misschien ook wel eens vraagt hij doof is. Poeh, dat komt even binnen bij een kind!
Slechthorend kind? Neem klachten altijd serieus
Als jouw kind niet of te laat reageert wanneer er iets gezegd of gevraagd wordt, dan is het heel gemakkelijk om dit te wijten aan de leeftijd of iets dergelijks. Probeer niet te snel een oordeel te vellen, want steeds meer kinderen hebben te kampen met gehoorproblemen. Neem dit altijd serieus en ga langs bij de huisarts of bij een audicien.
Hoortoestellen voor kinderen
Als blijkt dat jouw kind een gehoorprobleem heeft, dan is dat best even schrikken. Gelukkig staat de techniek voor niets anno nu en is er in verreweg de meeste gevallen een oplossing te vinden voor een slechthorend kind. Een hoortoestel biedt dan zeker uitkomst. Hoortoestellen heb je in verschillende typen, namelijk:
- AHO-toestellen, waarbij deze afkorting staat voor ‘achter het oor’
- IHO-toestellen, waarbij IHO staat voor ‘in het oor’
- Hoorbril
- Hoorbeugel
- (bi)Cros-toestellen
Elk type hoortoestel heeft natuurlijk zijn eigen specifieke voor –en nadelen. Zo hebben de hoorbril, de hoorbeugel en de Cross en AHO-toestellen allen als nadeel dat dit zichtbare hulpmiddelen zijn. Een IHO-hoortoestel is minder tot nauwelijks zichtbaar, maar die heeft juist als nadeel dat deze gemakkelijker beschadigt raakt.
Lees ook: Wat zijn de kosten voor een beugel voor je kind?
Kosten van hoortoestellen voor kinderen
De kosten van een hoortoestel zijn van van verschillende factoren afhankelijk. Uiteraard is de prijs sterk afhankelijk van het type/model dat jouw kind nodig heeft. Hou rekening met een ‘basisprijs’ die begint bij enkele honderden euro’s. Deze prijs kan echter gemakkelijk oplopen tot ruim boven de duizend euro, een enorme investering.
Lees ook: Lagere maandlasten door hoger eigen risico zorgverzekering
Vergoeding vanuit de zorgverzekering
Gelukkig vergoedt de zorgverzekeraar, tot de leeftijd van 18 is bereikt, de kosten voor een hoortoestel voor 100%. Jouw zoon of dochter moet dan wel een gehoorverlies hebben van meer dan 35 decibel. Vaak heeft niet goed kunnen horen spraak –en/of taalproblemen tot gevolg en daarom kun je, wanneer het gehoorverlies minder dan 35 decibel is, bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvragen om zodoende toch een vergoeding te ontvangen.
*Uitgelichte foto slechthorend door Robert Przybysz | Shutterstock