Alcohol tijdens zwangerschap; echt zo schadelijk als men zegt?
Naast het feit dat teveel alcohol sowieso niet goed is voor het menselijk lichaam kunnen tijdens een zwangerschap zelfs kleine hoeveelheden alcohol schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Aangezien een ongeboren kind alle voeding via de placenta toegediend krijgt drinkt het gewoon mee wanneer je alcohol binnen krijgt en is de concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind net zo hoog als in jouw bloed.
Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van cellen en laat dat nou precies zijn wat er gebeurt wanneer je zwanger bent; er worden onnoemelijk veel cellen ontwikkeld en gedeeld. Daarnaast heeft alcohol ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van de organen en de hersenen.
Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Wat kunnen de gevolgen zijn van alcohol tijdens zwangerschap?
Er zijn vrouwen die een gezond kind ter wereld brengen terwijl zij de hele zwangerschap door alcohol genuttigd hebben maar aan de andere kant er zijn ook vrouwen die na het nuttigen van maar een kleine hoeveelheid alcohol te maken hebben met gevolgen hiervan. Denk o.a. aan: een kindje dat veel huilt, dat snel overprikkeld raakt of minder snel kalm te krijgen is, een groeiachterstand heeft en/of heel slecht slaapt. Wanneer er tijdens de zwangerschap een groeiachterstand tot stand is gekomen door gebruik van alcohol dan zal een kind altijd achter blijven lopen qua groei, ook op latere leeftijd.
Ernstige beschadiging: FAS(D)
Wanneer een kindje erg beschadigd is kan het de diagnose Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgen. Een lichte vorm van FASD kan zich uiten in o.a. snel overprikkeld raken en een slecht geheugen hebben. Wanneer er sprake is van een ernstige vorm dan spreekt men van FAS. In dit geval kan een kind afwijkende gezichtskenmerken hebben, last hebben van een groeiachterstand en zelfs neurologische beschadigingen hebben overgehouden aan het alcohol gebruik van de moeder. Meer informatie over FAS en FASD vind je op de website van de FAS-stichting.
Nu niet meteen panieken!
Geen paniek wanneer je alcohol hebt genuttigd in de eerste weken van je zwangerschap doordat je niet wist dat je zwanger was. Ok, het is niet goed, maar wanneer je het niet herhaalt is de kans dat jouw kind gezond ter wereld komt vele malen groter dan dat de alcohol wél iets heeft aangericht. Op deze website, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vind je uitgebreide informatie over alcohol en zwangerschap.
*Uitgelichte foto via Shutterstock