Een babynaam kiezen; waar hou je rekening mee?
Tijdens de zwangerschap is een babynaam kiezen voor de 1 een heel ding, de ander hoeft er niet eens over na te denken. Het is ook het eerste wat mensen vragen wanneer er een baby geboren is; helemaal nu het vaak vooraf al bekend is of het een jongen of een meisje is.
Er zijn mensen die van jongs af aan al weten hoe ze hun zoon of dochter gaan noemen maar er zijn ook mensen die twijfelen tot aan de geboorte zelf. Sommige mensen hechten veel waarde aan de betekenis van een naam terwijl anderen puur op de klank van een naam af gaan. Ook zijn er overal op de wereld andere gebruiken wat betreft geven van namen.
Wist je bijvoorbeeld dat…
Wist je dat ze in Israël een baby pas na een paar dagen een naam geven? In de eerste dagen heet de baby enshem, wat “geen naam” betekent. In sommige landen zijn bepaalde namen gewoon echt verboden; ze worden geassocieerd met verboden zaken of passen niet in de cultuur. Zo mag bijvoorbeeld in Saoudi-Arabië een meisje geen Linda worden genoemd; dat is veel te Westers. Ook zijn er landen waarin 1 naam aan meedere kinderen in het gezin wordt gegeven als eerste of tweede naam, de andere namen verschillen dan wel. Zo is het op Bali heel gewoon om je eerste kind Wayan, Gede of Putu te noemen, je tweede kind Made of Kadek en je derde kind Nyoman of Komang. Een vierde kind in een gezin op Bali krijgt geregeld de naam Ketut.
Een babynaam kiezen; waar hou je rekening mee?
Zoveel mensen en culturen, zoveel ideeën! Vóór je de naam van je kind op het geboortebord voor aan het raam zet is het handig om goed stil te staan bij de babynaam die je kiest; hij of zij moet er wel een leven lang mee vooruit.
Betekenis van een naam
Zaten aanstaande ouders vroeger met naamboekjes in de hand voor het opzoeken van betekenissen van namen; tegenwoordig is Google je grootste vriend. Google de naam die je in je hoofd hebt. Kijk wat de betekenis van de naam is, eventueel ook in andere talen. Check of de naam in andere landen niet geassocieerd wordt met iets geks. Uiteindelijk kun je zelf bepalen wat schappelijk is en wat niet.
Blijft een naam altijd leuk?
Bepaalde namen kunnen heel leuk klinken bij kleine kinderen, maar is het nog steeds leuk wanneer iemand volwassen is? Of van middelbare leeftijd? Of bejaard?
Test de naam door het te gebruiken
Een leuke voor wanneer je alleen thuis bent: roep de naam, gil de naam en fluister het liefkozend. Wat zou je denken wanneer je een ander persoon deze naam zou horen roepen, in de speeltuin of in de supermarkt? Wanneer het kind nog jong is, maar ook wanneer hij of zij volwassen is?
Hoe klinkt de naam in combinatie met de achternaam?
Dit is iets waar de een meer rekening mee houdt dan de ander; misschien vindt ook niet iedereen het even belangrijk. Soms kom je toch echt naamcombinaties tegen die gewoon niet lekker bekken. Zo is een voornaam eindigend op een e lastig uit te spreken in combinatie met een achternaam beginnend met een e.
Is de naam erg populair?
Dan is dat misschien een reden om toch voor een andere naam te kiezen. Hoe leuk is het voor een kind om met 3 andere Emma’s in de klas te zitten? Ik heb het vroeger meegemaakt, bij mij zaten 4 Wendy’s in de klas. Gevolg: elke Wendy werd altijd met voor- en achternaam geroepen. Dat maakte het wel heel onpersoonlijk!
Nodigt de naam uit tot pesten?
Er valt er op iedere naam natuurlijk wel iets te verzinnen maar bepaalde namen lenen zich wel heel erg goed voor pesten. Check voor de zekerheid of de naam niet rijmt op bepaalde schuttingwoorden.
Zorgen (meerdere) initialen niet voor een “rare” naam?
Prachtig natuurlijk wanneer je je kind meerdere namen wilt geven maar check de combinatie van initialen. Het kan bijvoorbeeld een nare bijsmaak hebben wanneer de initialen I.S. of S.S. zijn en N.A.S.A. is misschien ook beetje gek.
Wat ook niet altijd handig is: je kinderen namen geven met dezelfde voorletter. Vooral wanneer je kiest voor 1 voornaam kan dit later voor irritaties zorgen wanneer er post bezorgd wordt. Per ongeluk elkaars post openmaken, dat wordt door pubers niet altijd in dank afgenomen! Bij tweelingen is het helemaal onhandig om dezelfde voorletter te gebruiken; dit kan voor een hoop verwarring zorgen op latere leeftijd. Denk aan een lening die de 1 wil afsluiten wanneer de ander BKR geregistreerd staat heeft bijvoorbeeld… niet handig! (lees hier meer)
Hoe uitspreekbaar is een naam?
Het kan behoorlijk vervelend zijn wanneer er continue aan je gevraagd wordt hoe je je naam uitspreekt. En dat kan al gebeuren met de meest simpele namen! Als mensen net de klemtoon even anders leggen of het gewoon niet goed lezen kunnen er rare uitspraken ontstaan. Helaas hebben wij hier zelf ook mee te maken, terwijl we toch voor korte, makkelijk te lezen namen hebben gekozen.
Denk goed na wanneer je vernoemt naar een idool
Je ziet elk jaar weer dat er kinderen vernoemd worden naar idolen die op dat moment erg hot zijn. Of idolen uit de jeugd van de ouders, die net overleden zijn. Zo werden er in 2016 bijvoorbeeld aardig wat kindjes vernoemd naar David Bowie. Denk wel een paar keer goed na voor je gaat vernoemen naar een idool; hoe zou het zijn wanneer een idool negatief in opspraak komt wanneer je kind wat ouder is?
*Uitgelichte foto via Shutterstock