Schoolkinderen

Tips voor bedplassen bij kinderen

Het is eigenlijk onvoorstelbaar wat kinderen de eerste jaren allemaal leren. Op het consultatiebureau maar ook online kun je allerlei gemiddeldes vinden van wat een kind kan of weet op een bepaalde leeftijd. Niet ieder kind leert echter alles in hetzelfde tempo. Dit kan je als ouder (en ook je kind zelf) onzeker maken. Neem nu zindelijkheid. Sommige kinderen plassen met een leeftijd van 2,5 jaar overdag al netjes op een potje en blijven iets later ook ’s nachts droog. Anderen vinden dat op latere leeftijd nog steeds moeilijk. Wat te doen bij bedplassen?

Gaan slapen met een plaswekker

Bedplassen levert ongemak en onzekerheid op. Als ouder doe je natuurlijk liever iets anders dan ’s nachts regelmatig je kind in een schone pyjama hijsen en het bed verschonen. Daarnaast kunnen kinderen zelf behoorlijk onzeker worden door bedplassen, en/of zich schamen. Zo erg zelfs, dat ze nergens durven te gaan logeren.

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om je kind van het bedplassen af te helpen. Zo kun je je kind, voordat je zelf gaat slapen, nog een keer op de wc zetten. Of hem of haar motiveren door te belonen met bijvoorbeeld een sticker als het bed droog is gebleven. Verder hebben veel kinderen baat bij een plaswekker. Dit is een speciale onderbroek met een vochtsensor, die een signaaltje geeft zodra er vocht wordt gedetecteerd. Bij detecteren van vocht wordt er een geluidssignaal gegeven, waardoor het kind wakker wordt. De plas wordt opgehouden en het kind kan op tijd naar het toilet gaan.

Vergoeding voor een plaswekker door je zorgverzekeraar

Een plaswekker kan heel handig zijn, maar is een behoorlijke investering. Daarom is het goed om te weten dat sommige verzekeraars een volledige of gedeeltelijke vergoeding voor een plaswekker in hun pakket hebben opgenomen. Het gaat hier immers om een bewezen methode om van bedplassen af te komen, een die vaak wordt geadviseerd door huisartsen en specialisten.

Omdat het om een medisch hulpmiddel gaat valt het overigens niet onder de basisverzekering. Wel valt een plaswekker bij veel verzekeraars onder bepaalde aanvullende verzekeringen, vooral wanneer deze gericht zijn op jonge gezinnen. Wil je weten of je ook een gedeelte of zelfs het gehele bedrag van een plaswekker kunt declareren via de zorgverzekering? Check dan bij je zorgverzekeraar of en welke vergoedingen voor een plaswekker zijn opgenomen in je pakket. Let op: Bij sommige zorgverzekeraars is een indicatie dat de persoon in bed plast een vereiste bij een declaratie. Is dit het geval dan kun je deze bij je huisarts krijgen.

Blijf zelf kalm en geduldig

Verder is het ook erg belangrijk dat je zelf kalm en geduldig blijft. Boos worden heeft geen zin, je kind kan immers zelf niet zoveel doen aan het bedplassen. Het dreigen met een straf werkt dan ook alleen maar averechts. Hoe moeilijk het ook kan zijn: blijf positief, kalm en geduldig :-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button