Seborroïsch, allergisch, atopisch en andere vormen van eczeem
Geen enkel kindje heeft een puntgave huid. Zeker in de eerste 4 levensjaren krijgt de kinderhuid het nodige te verduren. Denk aan berg, ooievaarsbeten en bijvoorbeeld waterpokken. Dit zijn overigens allemaal relatief onschuldige probleempjes en zeker voor waterpokken geldt dat je het maar beter gehad kunt hebben. Een ander veelvoorkomend huidprobleem is eczeem en bij kinderen onder de 4 jaar is het constitutioneel eczeem dat het meest voorkomt.
Eczeem is er in alle vormen en maten. Volwassenen kunnen er net zo goed last van hebben als kleine kinderen. Maar met name bij kindjes zal de jeuk tot veel irritatie leiden. En wanneer jouw kleintje gaat krabben, kan dit het hele gezin wel eens wakker houden ’s nachts. Sofie haar dochter bijvoorbeeld, kreeg bij 9 maanden opeens rode en schilferige wangen. “Waar het vandaan kwam is me tot op de dag van vandaag niet duidelijk” vertelt ze. Wel werd bij de huisarts duidelijk dat het om constitutioneel eczeem ging.
Wat is eczeem?
Eigenlijk gaat het bij eczeem gewoon om een ontsteking op de huid. Een reactie van het lichaamseigen afweersysteem. Het kan worden veroorzaakt door allergieën. Zo krijgen de nodige mensen het van parfum, bepaalde zeepsoorten en bijvoorbeeld nikkel. Dit wordt dan allergisch eczeem of allergisch contacteczeem genoemd.
Atopisch en seborroïsch eczeem
Het huidprobleem komt in vele vormen. Sofie haar dochter had dus de constitutionele vorm. Dit wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Dit komt veel voor bij kinderen: meer dan 10% krijgt er last van. Het schijnt overigens erfelijk te zijn maar Sofie en haar vriend hebben er beiden geen last van.
Hele jonge kindjes kunnen last hebben van seborroïsch eczeem. Hierover bestaan nog veel onduidelijkheden, maar het lijkt met een teveel aan talg te maken te hebben.
Dan is er nog contacteczeem. Hiervan is de allergische reactie de meest bekende, welke aangeboren kan zijn. Maar je kunt het ook ontwikkelen door veelvuldig in contact te komen met een bepaalde stof.
“Waar het vandaan kwam is me tot op de dag van vandaag niet duidelijk”
Symptomen
De meeste symptomen herken je direct. De huid zwelt op, wordt rood, voelt pijnlijk aan en schilfers en blaasjes kunnen er ook bij horen. Bij kindjes wordt er dan – uiteraard – gekrabt waardoor alleen nog maar meer huidproblemen veroorzaakt worden. Dat krabben is bijna niet te voorkomen; knip daarom altijd de nagels lekker kort, zo voorkom je littekens.
Wat te doen bij eczeem?
Die vraag had Sofie ook voor de huisarts. “We wilden er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf!” vertelt ze. Gelukkig is eczeem met zalf bijna altijd onder controle te krijgen. Denk aan hormoonzalven, ouderwetse teerzalven of bijvoorbeeld de zalfjes van Dr. Leenarts. Tegenwoordig wordt ook vaker lichttherapie voorgeschreven, maar daar heeft Sofie geen ervaring mee.
Met zalf ging het gelukkig vrij snel over bij Sofie haar dochter en de zwelling en irritatie namen af. Maar omdat de oorzaak nog steeds niet helemaal duidelijk is, zou het ook zomaar weer eens terug kunnen komen…