Eerste symptomen van de overgang
De overgang; het staat elke vrouw te wachten. Een natuurlijk proces waarbij een vrouw stopt met haar menstruatie en haar vruchtbare jaren achter zich laat. Meestal begint dit proces tussen wanneer een vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud is, maar eerder kan het ook beginnen. De menopauze, zoals de overgang ook wel wordt genoemd, neemt gemiddeld tussen de 4 en 8 jaar in beslag.
Wat zijn de eerste symptomen van de overgang?
Er verandert veel in het vrouwelijk lichaam tijdens de overgang. De productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron neemt af, waardoor er veranderingen plaatsvinden in de baarmoeder. Maar niet alleen in de baarmoeder verandert er van alles. Een vrouw in de overgang kan heel uiteenlopende symptomen ervaren, waarvan je niet altijd meteen bedenkt dat het de overgang wel eens zou kunnen zijn.
De menopauze start vaak met een droge huid, onregelmatige menstruaties, opvliegers, nachtelijk zweten, vermoeidheid, emotionele instabiliteit, stemmingswisselingen, veranderende libido en slaapproblemen. Sommige vrouwen kunnen ook last hebben van vaginale droogheid, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, urine-incontinentie en gewichtstoename.
Dat is een hele lijst met symptomen! Het is belangrijk om te weten dat iedere vrouw anders reageert op de overgang en dat de symptomen variëren. Zowel in ernst als in duur. Sommige vrouwen hebben nauwelijks klachten tijdens de overgang, terwijl anderen het hele rijtje kunnen opsommen.
Wat kun je doen om klachten tijdens de overgang te verlichten?
Weet dat de overgang een natuurlijk proces is en dat er verschillende manieren zijn om de symptomen te verminderen of te verzachten. Lang leve de tijd waarin we leven! Je hoeft niet meteen aan supplementen of medicatie te denken. Probeer eerst veranderingen aan te brengen in je levensstijl, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Bij veel vrouwen verminderen hierdoor diverse klachten.
- Volg een gezonde levensstijl
- Probeer goed op gewicht te blijven
- Zorg voor voldoende vitamine D
- Beweeg regelmatig om botten sterk te houden
- Eet gezond, regelmatig en afwisselend
- Voeg voeding die rijk is aan oestrogeen toe aan je menu
- Matig het gebruik van alcohol, koffie, thee en pittig eten; dit kan opvliegers opwekken
- Slaap voldoende en probeer vaste slaaptijden aan te houden
- Probeer stress te verminderen
- Geniet van de zon (uiteraard op een verantwoorde manier)
- Lees boeken over de overgang en haal hier tips uit
Bovengenoemde maatregelen zijn om vrij simpele dingen die je kunt proberen om overgangsklachten te verminderen. Werkt het niet of zijn je klachten tijdens de overgang te heftig? Raadpleeg dan een arts. Een arts kan bepaalde medicijnen voorschrijven of hormonale therapie aanraden. Zijn je klachten niet erg genoeg om een arts te bezoeken maar wil je kijken of je met supplementen beter in je vel komt te zitten? Er zijn meerdere soorten voedingssupplementen waar vrouwen in de overgang enthousiast over zijn.
*Uitgelichte foto via Shutterstock