Een geslaagd kerstdiner: tips, trends en food hacks
Het al dan niet slagen van een kerstdiner is van veel dingen afhankelijk. Zelf denk ik dat het gezelschap de grootste invloed heeft. De gerechten kunnen allemaal nog zó mislukken, als het gezelschap prettig is, er een goede sfeer hangt en er veel gelachen wordt is een kerstdiner wat mij betreft tóch geslaagd. Maar ja, toch jammer van dat eten… Want hoe leuk is het wanneer er nog lang nagepraat wordt over hoe gezellig het was én hoe lekker het eten was? Wanneer je op alle fronten een geslaagd kerstdiner verzorgd hebt?
Trends op gebied van het kerstdiner
Elk jaar zie je de trends op het gebied van voeding verschuiven, zo ook op het gebied van het kerstdiner. Jaren geleden was het helemaal hip om te gourmetten. Waarom? Waarschijnlijk omdat je met z’n allen lekker bezig bent. Praten, koken, bakken en eten tegelijkertijd. En delen! Hoewel veel mensen nog steeds gourmetten met kerst is er een hele grote groep mensen die inmiddels aan shared dining doen. Een beetje hetzelfde gevoel: samen eten, samen delen.
De houten borrelplank met shared borrelhapjes
De houten borrelplank zie je de laatste tijd ook steeds meer op de menukaart in restaurants. Gebruikte je de houten plank vroeger alleen maar voor het snijden van brood, tegenwoordig doen we er zo veel leuke dingen mee! Een houten borrelplank kun je heel goed gebruiken voor shared borrelhapjes. Potjes met rauw gesneden groenten, dipjes als guacamole, pesto, hummus en aioli. Kazen, vleeswaren, chutney’s, nootjes… Alles is mogelijk op de borrelplank!
Lees ook: Carpaccio in een glaasje
Soep is HOT!
Altijd al gevonden dat soep saai is? Nu niet meer! Met een slagroomspuit maak je een mooi figuur op de soep en je maakt het af met een zelf gebakken, krokante stengel. De stengel kun je maken met oude kaas, tijm of met andere kruiden.
Shared dining
We hadden het hierboven al even over het shared dining concept. Naast bovengenoemde voordelen scheelt shared dining ook een hoop werk in de keuken; er hoeven immers niet talloze borden opgemaakt te worden en er is geen stress of alles nog wel warm is bij het opdienen. Er zijn meer gerechten shared dining proof dan je zou denken. Garnalencocktail? Leg alle ingrediënten en garnering apart op hoopjes op een grote schaal. Hou de saus apart en iedereen kan zelf zijn/haar garnalencocktail maken!
Lees ook: HEMA kerstversiering, inspiratie en accessoires
Welcome (Hassel)back!
Vroeger werd voornamelijk aardappel gebruikt voor het maken van een Hasselback maar nu mag het ook anders. Probeer het met courgette, pompoen, knolselderij of een rode biet. Snij in en vul met kruiden, heerlijk! Ook de Hasselback presenteer je op een grote schaal die je middenop tafel zet: lekker delen met je tafelgenoten. Kleed de schaal aan met couscous, kruiden en wat citrusfruit of leg je gegrilde groenten ernaast.
Wortelen in alle kleuren, pastinaak en knolselderij gaan het helemaal maken komende kerst. In stukken snijden/hakken, op een bakplaat leggen en met een flinke scheut olijfolie eroverheen lekker grillen. Vergeet de knoflook niet :-) Een ideaal bijgerecht, zowel bij vis als bij vlees.
Ook het dessert delen we
Ook het dessert mag opgediend worden op de shared dining manier. Wat helemaal hip is op het moment? Een Meringuekrans met toeven slagroom, versierd met… wat je ook maar lekker vindt. Verschillende soorten chocolade, kleine koekjes, warm fruit op siroop: alles kan! Maak zelf grote kransen, koop kleine kransjes en maak hiermee een grote krans, vul maar in.
Foodhacks
Er gaat natuurlijk wel eens iets mis met het kerstdiner, een kerstbrunch of een kerstontbijt en dat is eigenlijk helemaal niet erg. Maar toch, we begrijpen heel goed dat iedereen dit het liefst wil proberen te voorkomen. Daarom een aantal foodhacks op een rijtje :-)
Lees ook: Zalmbonbon met mousse van ricotta en waterkers
Is de kalkoen altijd zo dof van kleur wanneer hij uit de oven komt?
Smeer je kalkoen in met een laagje mayonaise. Hiervan gaat hij ontzettend mooi glimmen.
Geen tijd om hoofdgerecht én bijgerecht te maken?
Gaar beide gerechten bij elkaar in de oven, op één schaal. Vleesgerecht met bijvoorbeeld aardappeltjes. De gerechten nemen elkaars smaak aan, makkelijk toch?
Vergeten voor ontbijt te zorgen op tweede kerstdag of de dag erna?
Snij dunne sneetjes van je overgebleven kerststol en bak deze als een wentelteefje. Bestrooi met poedersuiker en je hebt een heerlijk (feestelijk) ontbijt.
Op zoek naar inpakinspiratie? Lees dan: 10x origineel kerstcadeau inpakken
Wil je liever borrelen dan in de keuken staan?
Kies een gerecht wat je de dag ervoor al kunt maken. Verschillende vleesgerechten lenen zich hiervoor, alsmede de meatloaf. Opwarmen en terwijl de oven zijn werk doet ben jij met je vrienden en/of familie aan het borrelen.
*Inspiratie: Albert Heijn / Foto’s via Shutterstock