Tips voor het voeren van een gesprek met de oppas
Het zoeken naar een goede oppas kost veel tijd. Je bent dan ook maar wat blij als je er eentje gevonden hebt. Je nodigt haar uit op gesprek en je ziet dat ze goede klik heeft met de kids. Je bent dan ook vol verwachting als ze de eerste keer komt oppassen.
Maar dan lopen dingen toch niet helemaal zoals je verwacht had. Ze doet dingen net even wat anders dan je zelf had gedaan. Het is moeilijk om hierover in gesprek te gaan. Dat is logisch. Je wilt niet dat er wrijving ontstaat door die kleine verschillen. Toch is het wel belangrijk om erover te praten. Maar hoe voer je op een goede manier zo’n gesprek? Oudermatch deelt 8 tips voor het voeren van een lastig gesprek met de oppas.
Stop frustratie niet weg
Het is goed om een gesprek te voeren over zaken die je dwars zitten. Het zal de relatie met de oppas alleen maar verbeteren. Als dit niet geval is, kan het zijn dat jullie simpelweg geen match zijn. Wellicht denken jullie te verschillend over de opvoeding. Als je het gesprek niet aangaat, blijven die gevoelens onderhuids borrelen. Er zal niets veranderen, en de babysitter krijgt niet de kans om zich aan te passen. Als je je verwachtingen niet uitspreekt, kun je niet van je oppas verwachten dat ze je gedachten kan lezen en weet wat ze moet doen. Dit zorgt voor ongemakkelijk situaties waarin de oppas zich misschien nog onzekerder gaat voelen en jij je (als drukke moeder) nog meer ergert.
Voer het gesprek met zijn tweetjes
Zo’n gesprek is best spannend. Misschien voer je het dan ook liever met je partner erbij. Echter zal de oppas dit zien als 2 tegen 1. Ze voelt zich in het nauw gedreven. Creëer daarom een veilige omgeving en praat met zijn tweetjes. Zo krijgt ze het gevoel dat ze ook haar zegje mag doen. Natuurlijk kun je het gesprek wél met je partner voorbereiden.
Blijf bij het probleem
Soms komt de frustratie voort uit een optelsom van verschillende gebeurtenissen. Je wilt misschien elk individueel voorval benoemen. Maar probeer toch om niet op alle slakken zout te leggen. Leg het probleem in zijn algemeenheid uit, zoals: het minder laat naar bed gaan, het teveel snoepen of het niet laten eten van groentes. Noteer de punten die je wilt bespreken en geef bij elk onderwerp 1 duidelijk voorbeeld. Dat is genoeg. Het gesprek moet geen welles-nietes spelletje worden.
Lees ook: Hoe vind je een geschikte oppas voor je kind
Verplaats je in de ander
Probeer eens in haar schoenen te staan en zie waarom ze het niet doet zoals jij dat wilt. Is het onbegrip, onwil of heeft ze simpelweg een ander idee over opvoeding? Wellicht heeft ze zelf een gezin en pakt ze bepaalde situaties daarom anders aan dan je zelf zou doen. Als de babysitter nog jong is heeft het vaak te maken met onervarenheid. Leg in dit geval de situatie duidelijk uit en vraag of ze begrijpt wat je bedoelt.
Zorg dat de feedback opbouwend is
Voer het gesprek niet vanuit emotie. Hou het constructief en geef feedback. Vertel wat je hebt opgemerkt en houd het bij jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat je Kees vaak laat op bed brengt als je oppast (gedrag), hierdoor is hij de volgende dag moe en knorrig (gevolg). Ik heb hierdoor moeite om hem klaar te maken voor school en ik vind het erg onprettig om de dag zo te beginnen (gevoel). Het zou daarom fijn zijn als je hem om 8 uur op bed legt (concrete verandering).”
Verpak een tip tussen twee complimentjes
Wellicht weet je uit eigen ervaring dat een negatieve opmerking langer blijft hangen dan een positieve. Verpak die tip daarom tussen twee complimentjes: “Ik zie hoe gek Julia op je is, maar misschien is het een idee om minder televisie te kijken als je oppast, want ik merk dat ze het zo leuk vindt om spelletjes met je te spelen.”
Wees kritisch naar jezelf
Kijk ook eens kritisch naar jezelf. Wat had je anders kunnen doen, of ben je misschien niet duidelijk genoeg geweest? Zo ja, breng dit tijdens het gesprek ook naar voren. Het maakt het makkelijker voor de oppas om haar zegje te doen, als jij je ook kwetsbaar opstelt. Wees er dan ook op voorbereid dat zij wellicht ook tegen dingen aanloopt.
Plan een vervolggesprek
Een oppas is betrokken bij het hart van je leven: je gezin. Het gesprek kan daarom een té emotionele wending nemen. Probeer sterk te zijn en het gesprek af te kappen als dit gebeurt. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik zie dat het je heel erg raakt. Zullen we een andere keer verder praten?”
Zelfs als dit betekent dat je nog niet alles van je hart hebt. Je wilt niet dat je dingen zegt waar je spijt van krijgt. Plan een vervolg gesprek in en laat het stof even bezinken.
*Foto’s via Shutterstock