Gewoon Bloot is toch bloot gewoon?
We hebben het achter de rug hoor, de eerste aflevering van het omstreden programma Gewoon Bloot is uitgezonden. Er was veel te doen over het programma. Het zou kinderen onnodig blootstellen aan sexualiteit, het zou pedofilie aanwakkeren en het zou ervoor kunnen zorgen dat kinderen “te makkelijk” gaan denken over bloot. Het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat ze na het zien van Gewoon Bloot aan iedereen hun eigen blootje gaan laten zien.
Bloot is gewoon, maar wel van jou zelf
Dat is wat presentator Edson da Graça aan het begin van het programma Gewoon Bloot meteen duidelijk maakt. Bloot is heel gewoon, heel natuurlijk. Maar wel helemaal van jou zelf. Jezelf zo maar voor iemand uitkleden om te laten zien hoe jij er bloot uit ziet, dat is niet de bedoeling natuurlijk. Na deze mededeling laten de modellen hun badjassen zakken en wordt er onder de kinderen ongemakkelijk wat gegiecheld.
Vraag maar raak
Een beetje onwennig dus in het begin. Dat zie je aan de kinderen in het programma én dat voel je thuis op de bank. Maar al snel slaat die onwennigheid om in nieuwsgierigheid. Waarom scheert de een zijn of haar schaamstreek wel en de ander niet, op welk lichaamsdeel ben je trots en hoe komt het dat de ene piemel er anders uit ziet dan de ander? De modellen geven op luchtige manier antwoord op de vragen.
Alsof je in de sauna bent
Als ik naar het programma kijk komt hetzelfde gevoel naar boven als in de sauna, waar je ook de “doorsnee” mens ziet. Dik, dun, lang, klein, volle billen, grote borsten, kleine piemels, kale hoofden en enorme tenen; je ziet alles voorbij komen en het doet je beseffen dat het allemaal heel gewoon is. Bloot gewoon in dit geval :-) Ik kom altijd met een goed gevoel terug van een dagje sauna. Omdat ik lekker ben uitgerust maar ook omdat ik me realiseer dat ieder lijf anders is en dat we er allemaal mogen zijn. Als kinderen dat toch al mee kunnen krijgen van een programma als Gewoon Bloot, dan is dat toch alleen maar goed?
Positiever lichaamsbeeld door Gewoon Bloot
De meningen over het nut van Gewoon Bloot zijn nog steeds verdeeld maar misschien wel minder heftig dan voorheen. Een aantal weken terug startte men zelfs een petitie waarmee meer dan honderdduizend handtekeningen verzameld werden. Je kunt voor of tegen zijn, feit blijft dat kinderen nu wel op een (in mijn ogen) onschuldige manier te zien krijgen dat alle lichamen anders zijn. Dat het er niet allemaal zo strak en slank uit ziet als op foto’s en video’s die online voorbij komen.
Gewoon Bloot, wanneer te zien?
Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit. Gewoon Bloot is te zien op zondagavond om 19.20u op NPO Zapp. Op 21 maart was de eerste van in totaal 8 afleveringen. Benieuwd of jij ook kijkt!