Recept voor glutenvrije granola met quinoa
Yoghurt met granola is een heerlijk ontbijt en een perfecte vervanger voor het zo bekende broodontbijt. Wanneer je echter kant en klare granola koopt bevat het geregeld nog behoorlijk wat suiker. Een beter idee is dus om zelf granola te maken! Wil je granola maken, met weinig toegevoegde zoetigheid? Dan is deze glutenvrije granola met quinoa echt een toppertje!
Ingrediënten glutenvrije granola met quinoa
- cashewnoten (100 gram)
- walnoten (100 gram)
- paranoten (50 gram)
- pecannoten (100 gram)
- pompoenpitten (40 gram)
- zonnebloempitten (40 gram)
- gepofte quinoa (2 kopjes)
- havermout of havervlokken (2 kopjes)
- 1 eetlepel ahorn- of agavesiroop
- 1 eetlepel Sukrin fibre syrup of honing
- 1/2 eetlepel kokosolie
Het lijstje hierboven is absoluut alleen maar een leidraad. Het is natuurlijk niet zo dat wanneer je geen pompoenpitten en walnoten in huis hebt, je deze granola niet kunt maken. Eigenlijk is een mix van alle soorten noten geschikt, hoe de verdeling ook is.
Wat betreft de zoetigheid: ik gebruik zelf Sukrin fibre syrup om het geheel een beetje zoeter te maken. Samen met de ahornsiroop is dat voor mij voldoende. Heb je niet zo’n probleem met suikers? Dan kun je natuurlijk makkelijk zelf wat honing toevoegen.
Lees ook: zelf granola maken met honing en appelsap
Bereiding van de granola
Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op.
Mix de noten, havermout en quinoa in een kom. Laat de kokosolie smelten. Ik vul hiervoor altijd een kom met kokend water waar ik een kopje met kokosolie in zet. Zo laat je de kokosolie au bain marie vloeibaar worden. Als de kokosolie vloeibaar is kun je de siropen en/of de honing toevoegen. Even roeren en over het notenmengsel gooien. Goed door elkaar mixen.
Verdeel de notenmix over het vel bakpapier en plaats de bakplaat in de oven. Elke oven bakt anders; bij mijn oven wordt de granola aan de zijkanten van de bakplaat altijd vrij snel donker. Ik pak de bakplaat dus geregeld uit de oven en schep de granola meerdere keren goed om.
Als de granola een lekker kleurtje heeft kun je de bakplaat uit de oven pakken en de granola af laten koelen. Meestal is dit na ongeveer 10 á 15 minuten. Als de granola goed is afgekoeld kun je het opbergen in een goed afgesloten blik.
Lees ook: gezonde granola maken zonder suiker
Variëren met glutenvrije granola
Zoals ik hierboven al schreef kun je met zelfgemaakte granola ontzettend veel variëren. Er is niet maar één manier wat “goed” is! Zo kun je naar eigen smaak bijvoorbeeld quinoa vlokken toevoegen, of kokosrasp. In de zomer is het lekker om de granola in je yoghurt bijvoorbeeld met wat vers fruit te eten. En is je granola zelfs met honing niet zoet genoeg? Dan kun je altijd nog wat rozijnen toevoegen. Maar pas wanneer je gaat eten, niet meebakken :-)