Groter wonen of niet? Tips voor de juiste keuze
Groter wonen of juist niet? Als je nadenkt over verhuizen, dan moet je nogal wat keuzes maken. Dat gaat niet alleen over de omgeving en over het budget. Natuurlijk moet je ook een beslissing maken hoe je wilt wonen. Misschien met meer woonoppervlak of ruimte rondom het huis. Groter wonen heeft behoorlijk wat voordelen, maar ook nadelen. Met een groter of vrijstaand huis, woon je vaak wat meer achteraf. Het bereiken van winkels kan dan een stukje lastiger zijn. Toch mag dat geen excuus zijn om het niet te doen. Maar hoe beslis je of je groter wilt wonen of niet? Aan de hand van onze tips maak je wellicht de juiste keuze.
Voordelen van groter wonen: van tiny house in de randstad naar woning in de buitenwijk
Een groter huis, dat hoeft natuurlijk niet altijd een villa of landhuis te zijn. Ook een vrijstaande woning of een twee-onder-een kap kan verrassend veel inhoud hebben. Dat is al snel het geval als je vanuit de Randstad verhuist naar een meer afgelegen plaats. Vaak net iets buiten de grote stad en uit de drukte. De huizen zijn hier in de meeste gevallen niet alleen ruimer qua woonoppervlak maar hebben vaak ook een (grotere) tuin of zelfs een garage.
Groter wonen zorgt voor meer ruimte voor de kinderen
Als je nadenkt over groter wonen of niet, dan kunnen kinderen een doorslaggevende factor zijn. Bijvoorbeeld omdat je al opgroeiende kinderen hebt, of omdat jullie in verwachting zijn van jullie eerste kinderen. Verhuizen naar een grotere woning heeft dan bijzonder veel voordelen. Naast het feit dat de kinderen voldoende ruimte hebben om te spelen, heb je ook veel mogelijkheden tot het maken van een kinderkamer, of misschien wel meerdere. Door groter te gaan wonen, is er voldoende plaats voor iedereen binnen het gezin.
Uitvoeren van klussen en hobby’s
Een grote woning biedt ook veel voordelen als het aankomt op hobbyen. Het woonoppervlak is vaak groter, waardoor je eenvoudiger een plek kunt creëren voor het uitvoeren van jouw favoriete bezigheid. Dat kan binnenshuis zijn, maar natuurlijk ook in de vorm van een bijgebouw. Een woning achteraf is vaak voorzien van een berging of garage. Al dan niet inpandig. Hier kun je naar hartenlust sleutelen aan auto’s of bouwen aan nieuwe projecten, daarvoor hoef je dus geen aparte ruimte te huren. Iets wat bij wonen in een kleiner huis vaak wel het geval is.
Kantoor of bedrijf aan huis
Twijfel je nog of je groter wilt wonen of niet? Dan kan thuiswerken de doorslag geven, iets wat we tegenwoordig massaal doen. Deze nieuwe manier van werken vraagt natuurlijk wel om een geschikte thuiswerkplek. De keukentafel is daarvoor niet altijd ideaal. Als je groter gaat wonen, heb je de beschikking over meerdere vertrekken. Je richt dus sneller een ruimte in als geschikt thuiskantoor. Heb je een onderneming en wil je die graag vanuit huis runnen? Ook dan kies je voor een grotere woning. Je bent niet meer afhankelijk van opslag bij derden en kunt aan de slag wanneer jij dat wilt. Lekker vanuit huis. Dat betekent ook dat je niet meer hoeft te reizen. Twee keer per dag in de file staan of moeten wachten op het openbaar vervoer behoort daarmee voorgoed tot het verleden.
Meer rust en vrijheid
Wij mensen verlangen altijd naar rust. De bruisende stad is leuk, maar een beetje vrijheid en rust is ook heel aangenaam. Hoe fijn is het om de drukke binnenstad te kunnen ontvluchten naar jouw eigen woning? Groter wonen betekent namelijk ook vaak een rustigere omgeving. Daar kun je ontspannen na een dag hard werken, of samen met vrienden genieten in je eigen tuin. Zonder dat je daarbij gestoord wordt door de geluiden van de stad.
Heeft verhuizen naar een grotere woning ook nadelen?
Groter wonen heeft natuurlijk ook nadelen. Zeker als je een liefhebber bent van het levendige stadsleven of het liefst alle faciliteiten binnen handbereik hebt. Hoewel deze nadelen voor veel mensen niet opwegen tegen de voordelen, benoemen we er toch een aantal voor je. Zo maak je namelijk makkelijker de keuze of je groter wilt wonen of juist niet.
Langer reizen naar de stad
Als je buitenaf en groter wilt gaan wonen, dan is het verstandig om vooraf te bepalen hoe afhankelijk je bent van de stad. Moet je hier dagelijks zijn voor het uitvoeren van je werk? Of breng je de kinderen hier naar school? Allemaal dingen om over na te denken. Vanuit het buitengebied ben je namelijk flink langer onderweg. Je zult dus meer tijd moeten uittrekken voor de reis die je gaat maken. Als dat slechts een aantal keren per week is maakt dit niet zoveel uit. Maar als je tweemaal daags in het centrum van de stad moet zijn, dan kan dit op den duur een flinke uitdaging worden. Niet alleen qua tijd, maar ook qua brandstofkosten.
Winkels en restaurants niet binnen handbereik
Ga je graag uit eten maar wil je daarvoor niet te lang reizen? Dan kun je groter wonen in een landelijke omgeving buiten de stad als een nadeel beschouwen. Jouw favoriete restaurant kun je dan in de meeste gevallen niet lopend of met de fiets bereiken. Je zult de auto moeten gebruiken. Even snel een hapje eten kan dan best een tijdverslindende bezigheid zijn. Dat geldt ook voor de winkels en supermarkten. Kleine dorpen of steden hebben niet zo’n uitgebreid aanbod aan winkels zoals de stad dat heeft. Je zult jouw middagje shoppen moeten plannen en ook de boodschappen doe je bij voorkeur maar 1x in de week.
Ga jij groter wonen buitenaf of toch liever niet?
Na het lezen van de voor- en nadelen van groter wonen, wordt jouw keuze misschien een stuk makkelijker. Verhuizen naar een ruimer huis buiten de stad spreekt tot de verbeelding, zeker als jouw situatie daarom vraagt. Benieuwd of het ook financieel gaat lukken? De hypotheekrentes zijn momenteel laag, het is dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden goed te onderzoeken. Met een goed overzicht van de rentes kun je een hypotheek aanvragen en wie weet woon je over een aantal maanden ineens een stuk groter, groener én rustiger!