Grotten van Hotton: 65 meter afdalen op zoek naar een rivier
Wanneer je in België op vakantie gaat kun je er niet omheen: grotten. De grot van Dinant La Merveilleuse is ongetwijfeld de meest bekende grot van België. Rond 1900 werd dit ondergrondse complex met tunnels en kamers ontdekt en inmiddels zijn de grotten van Dinant een trekpleister voor vele bezoekers van België. La Merveilleuse staat bekend om haar lange tunnels en grote zalen waar prachtige stalactieten en watervallen te zien zijn.
Nieuwe grotten ontdekt
Nog steeds worden er nieuwe grotten ontdekt in België en dat fascineert me enorm. Hoeveel meer zal er nog zijn dat niet gevonden is? Tijdens ons bezoek aan Wallonië denk ik er geregeld aan wanneer we over uitgestrekt terrein wandelen. Zullen hieronder ook grotten zijn? Je zou misschien denken dat grotten zich bevinden in hoge, rotsachtige formaties maar niets is minder waar.
Lees ook: Tips voor uitstapjes in de Belgische Ardennen
Grotten van Hotton
Zo zijn de ondergrondse ruimtes bij Hotton ontstaan door water wat al miljoenen jaren door het kalksteenplateau heen sijpelt. Wanneer je er aan komt rijden, tussen de weilanden door, denk je meteen: “waar is die grot waar ik naar binnen moet?” Een beetje hetzelfde gevoel als bij de Grand Canyon in de USA, daar wachtte ik tijdens de heenreis ook op het moment dat de canyon voor me op zou doemen. Maar aangezien het lager ligt gebeurde dat natuurlijk niet!
Geschiedenis van de grotten van Hotton
De grotten van Hotton werden ontdekt in 1958. Helaas sloot de eigenaar van de steengroeve waarin de grotten zich (deels) bevinden al snel na de ontdekking de toegang. Na een hoop gesteggel kon een team van speleologen de grot in 1961 betreden en onderzochten zij de mogelijkheid voor het maken van een nieuwe ingang. Deze ingang werd uiteindelijk gemaakt door in één van de dichtst bij het aardoppervlak liggende ruimtes omhoog te graven, door de dikke kleilagen heen. Eenmaal boven aangekomen kwamen de gravers midden in het weiland uit, op de plek waar nu de officiële ingang van de grotten is. De eigenaar van de steengroeve kon op deze manier geen bezwaar meer maken; de ingang lag buiten zijn eigendom.
Lees ook: Bezoek het prachtige wildpark bij de Grotten van Han
Een stromende rivier, 65 meter onder de grond
De grotten van Hotton zijn wellicht iets minder bekend dan La Merveilleuse in Dinant maar zeker niet minder speciaal. Het bijzondere aan deze grotten is de ondergrondse rivier die er te vinden is, maar liefst 65 meter onder de grond. Miljoenen jaren heeft het water er over gedaan om te daar te komen waar het nu stroomt en hierdoor is een grote gallerij ontstaan met zeker 35 meter hoge, steile wanden.
Het is heel bijzonder om door de tunnels steeds verder af te dalen naar beneden. Onderweg kom je prachtige ruimtes tegen met mooie druipsteenformaties en stalagmieten. Hoe dieper je afdaalt, hoe duidelijker het geluid van het stromende water wordt. Wanneer je eenmaal op het laagste punt in de grotten bent aangekomen voel je je ontzettend nietig wanneer je langs de steile wanden omhoog kijkt en je je realiseert dat dezelfde rivier miljoenen jaren geleden tientallen meters hoger stroomde.
Elk uur een rondleiding door de grotten
Elk uur kun je onder begeleiding van een gids de grotten bezoeken. De gids die ons door de tunnels de diepte in leidt spreekt 2 talen, wat zo nu en dan wel een beetje lang duurt; vooral voor de kinderen. De groep is ook erg groot, ik weet niet of de mensen helemaal achterin alles goed verstaan en geregeld moet er best even gewacht worden tot de hele groep compleet is. Nu denk ik dat dit alles ook te maken kan hebben met de periode dat we er zijn (kerstvakantie), wellicht zijn de groepen buiten het hoogseizoen kleiner.
Tot in de puntjes uitgelegd
In de ruimte waar bezoekers wachten op de gids hangen grote platen aan de muur waar van alles te lezen is over de grotten; hoe ze zijn ontdekt, hoeveel kamers er zijn, hoe diep het is, hoe lang de grotten al bestaan en hoe erosie precies in zijn werk gaat. Het gedeelte over de geschiedenis van de grotten wordt geïllustreerd door tot de verbeelding sprekende zwart-wit foto’s. Wat een zwaar werk hebben de mannen verricht in deze grotten!
Een snack en lekker buiten spelen
Na de rondleiding kunnen de kids buiten even lekker uitrazen op het leuke speeltoestel. Een uur stil zijn, netjes blijven staan, nergens aankomen en ook nog naar een vreemde taal luisteren valt niet mee voor ze ;-) Maar indruk heeft het wel gemaakt; ze hebben het in de dagen na ons bezoek nog regelmatig over de grotten en vooral over de rivier die zo diep onder de grond stroomde.
Binnen kan een kleine snack worden gehaald die de meeste mensen vervolgens buiten opeten; het is binnen niet heel gezellig zitten. Gemiste kans als je het ons vraagt! Maak het geheel iets aantrekkelijker, dan blijven mensen langer hangen onder het genot van een snack en een drankje, helemaal omdat de kinderen lekker buiten kunnen spelen.
Een aantal verbeterpuntjes
Ik ben niet zo zeurderig maar soms kom je dingen tegen waarvan je denkt: hoe moeilijk is het om dit beter te maken? Nu ben ik na reizen in o.a. Afrika, India en Nepal echt wel iets gewend wat toiletten betreft (als het al “toiletten” waren :-) maar de toiletten hier zijn echt heel vies. Niet alleen de toiletten zelf maar de deuren, de muren, echt alles in de toiletruimte is vies. Ook is er geen toiletpapier aanwezig wanneer wij er zijn, in geen van de toiletten. Geen overbodige luxe dus om wat zakdoekjes bij je te hebben wanneer je een bezoek aan de grotten brengt. Ik vind het altijd wat lastig om het te melden maar het is wél belangrijk :-)
Adres
Grotten van Hotton – website
Chemin du Spéléo-Club 1
6990 Hotton
België
Praktische informatie
-Reserveren kan niet, zorg dat je er op tijd bent. Vooral in vakantieperiodes
-Het kan best glad zijn in de tunnels; hou hier rekening mee met soort schoenen
-Een kleine snack kan besteld worden
-Van 10.00u tot 17.00u geopend, in juli en augustus tot 18.00u
-Elk uur een rondleiding
-Voldoende parkeergelegenheid