Eten & drinken

Hoe gezond is kant en klare babyvoeding eigenlijk?

Met deze vraag kreeg ik onlangs een grote mand met kindervoeding van Allinmam in mijn handen geduwd. Aangezien ik inmiddels een expert geworden ben op gebied van etiketten lezen vanwege mijn coeliakie (glutenintolerantie) en een aantal voedselallergieën wist ik hier vast wel wat meer over te roepen. Toch?

Iets met bomen en een bos

Over voeding is anno 2016 heel veel te doen. De supermarkten puilen uit van “gezonde” tussendoortjes en elk merk roept het hardst dat zij toch echt hét gezondste maaltje voor jouw kleintje heeft. “Geen toegevoegde suikers, allemaal biologisch en zonder conserveringsmiddelen”. Vergeet overigens ook niet het etiket even te checken op hippe keurmerken…

Cynisch; ik?

Oké, je merkt: ik ben wat cynisch. Maar in mijn beleving moet je dat tegenwoordig ook zijn. Er wordt zo bizar veel geld stukgeslagen op marketing en er worden vele influencers betaald om producten aan te prijzen. Je weet werkelijk waar niet meer wat je moet geloven. Hier op Allinmam.com geven wij graag een kritische noot en vertellen wij de waarheid achter eten.

Wat is nu gezond?

Het antwoord op de vraag wat nu wel of niet gezond is, varieert aan wie je het vraagt. Waar vroeger werd beweerd dat alles vetarm moest zijn, is inmiddels aangetoond dat de juiste vetten toch wel weer goed zijn voor je. Nu staan suikers weer volop in de spotlight: want wie durft zijn kind in hemelsnaam nog geraffineerde (witte) suiker te geven? Je reinste kindermishandeling volgens sommige medemensen.

Mijn onbescheiden mening? Gebruik je boerenverstand. Als je aan je opa of oma zou vragen wat gezond eten is, zouden zij waarschijnlijk geen “kant en klaar” pakjes of diepvriespizza noemen. Een friet met echte mayonaise moet zeker kunnen, maar met mate. Chips en frisdranken zijn voor op een verjaardag en van dat ene borreltje per dag slaap je goed. Met nadruk op eentje! En die bruine boterham? Daar hoort roomboter op. Punt.

Maak slimme keuzes

Vandaag de dag zijn we zijn allemaal druk. We werken, we hebben familie, vrienden, sportclubjes en een “online leven” wat we ook nog eens up-to- date moeten houden. De wekelijkse run naar de supermarkt en elke dag vers koken is nu niet meer het leukste waar je je tijd aan kunt besteden.

Wat je wel kunt doen is slimmere keuzes maken. Gewoon lekker groenten en fruit van het seizoen eten of diepgevroren (net zo gezond!) en plan in grote lijnen wat je per week wilt eten. Een ouderwets boodschappenlijstje maken; je kent het wel. En als je in de supermarkt loopt: bedenk wat je opa en oma gekocht zouden hebben? Een stuk fruit mee naar school is een stuk gezonder dan een knijpzakje; wanneer je zelf kauwt krijg je immers ook alle vezels binnen.

Lees ook: Hoeveel suiker per dag krijgt jouw kind binnen?

Uiteraard is een knijpzakje fruit weer een slimmere keuze dan een zakje chips, maar bedenk dat de fruitsuikers (ondanks het feit dat het natuurlijk is) op je lichaam hetzelfde effect hebben als gewone witte suiker.

Hoe zit het dan met kant en klare babyvoeding?

Je kleine baby kan je uiteraard nog geen hele appel geven. Mee eten met de pot is ook niet altijd even handig. Gelukkig zijn er steeds meer gezonde initiatieven van ouders die zelf op zoek waren naar volwaardige kant en klare babyvoeding. Ella’s Kitchen en De Kleine Keuken zijn hier goede voorbeelden van.

Als je een potje van deze merken vergelijkt met een potje kant en klare babyvoeding (al dan niet biologisch) van een huismerk dan zie je dat hier veel meer ingrediënten in zijn gebruikt. Precies zoals je het thuis zelf ook zou maken. Heb je niet de tijd of mogelijkheid zelf iets te maken, dan kan je gelukkig ook in kant en klaar potjes slimmere keuzes maken.

Maak er daarnaast een gewoonte van ’s avonds wat grotere porties eten te koken. Vries hiervan de aardappels, de groenten en de vis of het vlees apart in voor later gebruik en stel zo zelf je eigen gezonde maal voor jouw kleintje samen. Vers fruit kan ook prima gepureerd en ingevroren worden voor later gebruik. Tip: giet de gepureerde fruitmoes in ijsblokzakjes!

Tot slot over suiker…

Om nog even terug te komen op alle kritiek op suiker: Minderen is echt beter. Een glas limonade, diksap of appelsap moet zeker kunnen, maar probeer je kinderen ook regelmatig water of (afgekoelde) thee te laten drinken. De drang naar zoetigheid is niet aangeboren maar aangeleerd.

Mooie instinkers zijn bijvoorbeeld ook “biologische koekjes gezoet met appelsiroop – 100% natuurlijk, zonder toegevoegde suikers”. Het klinkt heel gezond, maar het blijven nog steeds koekjes. Gezoet met suiker…

Wil je iets zoets snoepen, dan kan dit uiteraard ook echt wel op zijn tijd. Als je bijvoorbeeld een dadel eet, is dit net zo zoet als snoep maar het bevat daarentegen wel vezels en diverse vitamines en mineralen. Een slimmere keuze dus! Of maak eens deze heerlijke Snicker koekjes.

Als je nu wellicht met andere ogen de supermarkt induikt en wilt letten op minderen met suiker, dan is dit een handig ezelsbruggetje om suikers te herkennen:

  • Uiteraard alle woorden met “suiker” erin
  • Alles wat eindigt op “siroop”, “stroop”, “honing” of “nectar”
  • Alle woorden eindigend op “ose” (fructose, glucose, dextrose etc.)

Betutteling?

Eigenlijk ben ik wel heel erg benieuwd naar wat jullie van dit artikel vinden? Zien jullie ook door de bomen het bos niet meer? Is het betuttelend om anno 2016 zo op de (op)voeding van je kind gewezen te worden? Heb je vragen over voeding? Laat van je horen!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button