Mijn kind eet geen groenten; wat moet ik doen?
Niet alleen jouw kind eet geen groenten, of voldoende. Maar liefst 22% van de Nederlandse bevolking lukt het niet om 200 gram groenten per dag te eten. En dat terwijl de aanbeveling van 200 gram groenten voor een gezonde leefstijl enorm onder de maat ligt. In dit artikel lees je hoe je groenten eten voor het hele gezin leuker en makkelijker maakt!
Groenten eten is in opmars
Groenten worden gelukkig steeds populairder. Langzaam komt er meer bewustzijn over wat gezond voor je is en wat niet en wordt er minder vlees en onbewerkt voedsel gegeten. Daardoor neemt groenten een steeds belangrijkere plaats in.
Mijn kind eet geen groenten, hoe verander ik dit?
Toch zijn veel kinderen er niet dol op vanwege de smaak; bepaalde groenten kunnen bijvoorbeeld best bitter zijn. Daardoor kan groenten eten in sommige gezinnen elke keer een strijd opleveren aan tafel en daar zit natuurlijk niemand op te wachten! Je kunt je kind gelukkig op verschillende manieren stimuleren zodat hij of zij het steeds lekkerder vindt om groenten te eten. Zo doe je dat:
1. Geef het goede voorbeeld
De smaak van je kind is al ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Het kan daarom een wereld van verschil maken als je als moeder destijds uitgebalanceerd heeft gegeten en veel heeft gevarieerd met fruit, groenten, granen en andere voedingsmiddelen.
Ook als je borstvoeding geeft proeft je kind de smaak van de groenten die je zelf hebt gegeten, waardoor het als kleine baby al aan de smaak went. Het goede voorbeeld geven is dus niet alleen belangrijk als je kind er al is, maar eigenlijk ook al daarvoor.
Lees ook: Tips om je kind groenten en fruit te laten eten
Als je beiden niet hebt gedaan betekent dat uiteraard niet dat jouw kind groenten bij voorbaat niet lekker vindt of dat er niets meer aan die smaak te veranderen valt. Ook nu kun je er nog veel aan doen om je kind te stimuleren en dat begint bij jezelf: jij bent het grootste voorbeeld van je kind. Eet dus groenten in overvloed! Het liefst bij iedere maaltijd iets. Krik de aanbeveling voor jezelf op naar 500 gram groenten per dag en zoveel als mogelijk is voor je kind.
Ontbijt
Maak groene smoothies bij het ontbijt en laat je kind zien welke groenten je erin doet. Test wat je kind lekker vindt en laat hem of haar ook regelmatig zelf groenten kiezen. Maak de smoothies wat zoeter door er bijvoorbeeld wat kokoswater aan toe te voegen.
Lunch
Wij zijn van huis uit gewend aan boterhammen in ons lunchbox. Het is daarom niet vreemd dat wij dit aan onze kinderen ook meegeven naar school. Toch is er veel veranderd sinds wij jonger waren. Waarom niet mee veranderen en ons kind nieuwe eetgewoonten aanleren die beter bij deze tijd horen?
Je hoeft je kind echt geen salades mee te geven naar school maar je kunt groenten wel een onderdeel laten zijn van de lunchbox. Koop een lunchbox met verschillende vakjes en vul altijd 1 van de vakjes met worteltjes, snoeptomaatjes, komkommer of bleekselderij. Eventueel kun je een ander vakje vullen met humus om erin te dippen. Het is niet erg als je kind het niet elke dag op eet, maar zo went hij/zij er aan en zal het groenten steeds meer gaan waarderen. Eventueel kun je komkommer ook op de boterham doen of rolletjes maken van kipfilet met komkommer erin.
Lees ook: Help mijn kind wil niet eten! 11 tips om dit te veranderen
Avondmaaltijd
Betrek je kind bij het klaar maken van een gezonde avondmaaltijd. Doe samen boodschappen en overleg waar jullie zin in hebben. Laat ze ook meehelpen met koken. Stukjes snijden, in de pan roeren, wat proeven etc. Het zijn allemaal manieren om gezond eten voor je kind leuker te maken. Wat is er nou leuker voor een kind als opeten wat hij/zij zelf heeft gemaakt en ook de andere gezinsleden ermee te verrassen?
Tussendoor
Leg groenten altijd in het zicht. Leg snoeptomaatjes, komkommer, radijsjes etc. op tafel en zeg tegen de kids dat ze het mogen eten wanneer ze maar willen. Af en toe met een dip erbij en af en toe zonder. Soms kun je ook wat stukjes appel of ander fruit toevoegen voor een wat zoetere smaak.
Een groentesapje tussendoor als ze uit school komen is ook aan te raden. Kinderen houden vaak van wat zoetere groenten zoals wortel, spinazie of biet. Schaf een slowjuicer aan en geef ze regelmatig een lekker sapje. Experimenteer hiermee, hou bij welke sapjes en groenten ze lekker vinden en welke minder. Maak de sappen die ze niet lekker vinden voorlopig niet meer, maar probeer dat over een half jaar nog eens. Jonge kinderen moeten verschillende smaken soms tot wel 12 keer proeven voor ze iets gaan herkennen en lekker gaan vinden!
2. Maak groenten onzichtbaar
Soms kun je smokkelen door groenten te verwerken in jullie eten zonder dat de kinderen het door hebben. Zo kun je bijvoorbeeld erg lekkere pasta saus maken van tomaten, wortels, broccoli, paprika etc. Gewoon in de blender, mixen met verse kruiden en je zal zien dat iedereen er heerlijk van smult.
Ook gepureerde soepen van alleen groenten, bijvoorbeeld ui, courgette en bloemkool met kruiden kunnen je kinderen heerlijk vinden. Ze hebben niet eens door dat ze alleen maar groenten eten; voor hen is het immers gewoon soep. Of wat denk je van tomatensoep? Mix het zo dat het een gladde textuur heeft, dan zal je veel minder last hebben van kinderen die het niet lekker vinden. Geen inspiratie? Bekijk dan deze blog met diverse soeprecepten.
Als je heel creatief bent kun je ook groentemuffins maken met zoete aardappel, wortel, courgette en pompoen. Dit zijn zoete groentesoorten die kinderen meestal erg lekker vinden. Ze zullen niet door hebben dat ze iets eten dat vol zit met groenten, maar toch krijgen ze het binnen. Ideaal toch?!
3. Neem kleine stapjes
Verwacht niet meteen dat je kinderen volgende week dol zijn op elke groentesoort die je ze voor zet. Maar door ze zowel bewust als onbewust meer kennis te laten maken met groenten zullen ze het al snel normaal vinden dat ze het meer eten. Zo zal er minder protest ontstaan omdat ze de smaak meer gaan waarderen.
Wees blij en trots op elke gezonde maaltijd met groenten die er gegeten wordt. Als je dit echt doorzet zul je merken dat ieder gezinslid fitter wordt, een betere weerstand krijgt en dat het eten een stuk gezellig wordt. Dat willen we toch allemaal?
Met dank aan Anita Mulderij, voedingsdeskundige en schrijvend voor www.jasperalblas.nl
*Uitgelichte foto via Shutterstock