Schoolkinderen

Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Het kan best lastig zijn om je kinderen te leren omgaan met geld: we leven nu eenmaal in een maatschappij waar een hoop lijkt te kunnen. Is dat thuis niet het geval dan is het wel bij vriendjes en vriendinnetjes waar je kinderen over de vloer komen. Het feit dat we veel betalen met de pinpas maakt het allemaal nog wat onduidelijker voor een kind. Geld lijkt “gewoon” uit de lucht te vallen, trek de pinpas en je kunt iets kopen! Goed om op jonge leeftijd jouw kind al het een en ander bij te brengen over geld.

Zakgeld geven aan je kind

Het Nibud adviseert kinderen vanaf hun 6e levensjaar zakgeld te geven. In de praktijk doen veel ouders dit echter al op jongere leeftijd, vooral wanneer er al oudere broers en/of zussen zijn. Wanneer kinderen elke week in aanraking komen met geld dat ze vervolgens in hun spaarpot doen zullen ze steeds nieuwsgierig worden hoeveel geld zij al hebben en wat ze daar mee kunnen doen. Vragen als “wat kost dat?” en “kan ik dat al kopen van mijn zakgeld?” zul je als ouders steeds vaker horen. Geen idee hoeveel zakgeld je op welke leeftijd kunt geven? Ook hier zijn richtlijnen voor die je op de website van Nibud terugvindt.

Beslissen over eigen zakgeld of niet?

Willen ze iets kopen waar jij het helemaal niet mee eens bent? Probeer het los te laten en laat ze zelf over het zakgeld beslissen; dat is de enige manier waarop ze het echt leren. Misschien kopen ze iets waar ze uiteindelijk maar heel kort mee spelen. Vervelend, want dan duurt het wel weer lang voor die spaarpot weer een beetje vol is. Een volgende keer zullen ze er misschien een paar nachtjes over slapen voordat ze met de spaarpot naar de speelgoedwinkel gaan.

Leer het verschil tussen iets willen en iets echt nodig hebben

We moeten eten kopen omdat we dat nodig hebben. Snoepjes zijn niet echt nodig maar kopen we zo nu en dan omdat het lekker is. De hypotheek moet betaald worden, anders hebben we geen huis om in te wonen. Die Playstation echter is gewoon gaaf om te hebben, we hebben die niet nodig. Het is goed om te benadrukken dat iets wat we willen helemaal niet per definitie slecht is maar dat dingen die echt nodig zijn toch echt op de eerste plaats komen. Dit kun je ook in de supermarkt goed duidelijk maken bij het kopen van boodschappen; een brood laten we niet liggen zodat we een zak met snoep kunnen kopen.

Samen naar de supermarkt

Wat is er handiger dan leren in de praktijk? Het is heel leerzaam om samen met je kind naar de supermarkt te gaan, mét een budget. Maak thuis samen al een lijstje met dingen die je nodig hebt. Maak in de supermarkt samen afwegingen; als we dat nemen in plaats van dat houden we geld over en kunnen we vandaag ook dat kopen. Het mooie is dat kinderen op deze manier keuzes leren maken en prioriteiten gaan stellen. Reken samen uit wat je bespaart wanneer je de snijbonen koopt die in de aanbieding zijn, in plaats van de veel duurdere broccoli. Hoe gaaf is het wanneer je samen uiteindelijk zelfs geld over houdt?

Leg uit hoe het werkt met pinpassen

Een pinpas is geen pasje waarmee je eindeloos kunt betalen, al denken veel jonge kinderen dat wel. Leg kinderen uit dat het geld veilig op de bank staat maar dat dat wel steeds minder wordt wanneer je betaalt met het pasje. Vergelijk het met de spaarpot; elke keer wanneer je betaalt met een pasje gaat er ook een muntje uit de spaarpot. Visualiseren werkt voor veel kinderen heel goed!

Spelletjes over geld ontvangen en uitgeven

Er zijn diverse gezelschapsspellen te koop waarmee je kinderen spelenderwijs met de waarde van geld om leert gaan en op de website van Zwijsen vind je online kinderspellen over geld. Geld verdienen, bedenken of je het weer uit wilt geven en of hetgeen wat je koopt het waard is. Op deze manier leren ze dat je geld maar 1x kunt uitgeven; op = op!

Leuke spellen over geld zijn onder meer: Lach je Rijk, Familie Poen, Hoeveel zakgeld heb jij?, For Sale en uiteraard de verschillende spellen van Monopoly.

Help je kind om zelf geld verdienen

Wanneer kinderen rond de 6, 7 jaar oud zijn kunnen ze ineens met de meest wilde ideeën komen wanneer het gaat om geld verdienen. Met een tafeltje op de stoep gaan zitten en steentjes verkopen of bekertjes water wanneer het erg warm is. Met een koelbox vol ijsjes op pad of langs de deuren gaan voor een karweitje. Wijs deze ideeën niet meteen af, ook niet wanneer je er een hekel aan hebt wanneer je kind langs de deuren gaat. Laat ze gewoon eens gaan en beleven hoe dat is of bedenk desnoods samen alternatieven. Het is al een mooi gegeven dat je kind zich realiseert dat er “werk” gedaan moet worden om geld te verdienen :-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button