Leer je kinderen LGBTQ-inclusief te zijn
Wil jij je kinderen graag inclusief opvoeden, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Helaas is homofobie en queerfobie de laatste jaren weer flink aan het opspelen in het ooit zo progressieve Nederland en zeker wanneer je zelf niet tot de LGBTQ-plus-gemeenschap behoort, weet je soms niet hoe je je kinderen zo opvoedt dat ze hun medemens accepteren voor wie ze zijn. In dit artikel geven we je een aantal tips om te zorgen dat jouw kind de LGBTQ-gemeenschap accepteert en zich in de toekomst niet zal schamen voor een eventuele ‘afwijkende’ seksualiteit of genderidentiteit. Hang die regenboogvlag maar uit, want samen voeden we een nieuwe, meer inclusieve, generatie op!
Stel ze bloot aan de regenbooggemeenschap
Stel je kind bloot aan diverse aspecten van de regenbooggemeenschap, zodat deze mensen niet als raar of apart gezien worden. De meeste mensen hebben wel een queer-persoon in de familie, steek niet onder stoelen of banken dat die ene leuke oom ooit een vrouw was. Mocht je niemand hebben in de nabije omgeving: neem je kind eens mee naar een dragshow voor kinderen of ga kijken bij een pride-walk.
Laat je kinderen zelf nadenken
Beantwoord de vragen van je kind over gender of seksualiteit altijd. Ga deze niet afwimpelen als je er eventueel zelf ongemakkelijk van wordt. Kinderen zijn nooit te jong voor bepaalde onderwerpen, anders kaarten ze zelf niet aan. Vraag door wanneer ze dergelijke vragen stellen. Wat denk jij ervan? Hoe vind je dat de omgeving hiermee om zou moeten gaan. Het is absoluut een (heel queerfoob) fabeltje dat je een kind gay of trans maakt door educatie over dit onderwerp. Stimuleer je kind om zelf na te denken over wie of wat hij/zij/hen leuk vindt en hoe hij zich voelt. Leg je kind geen gendernormen op. Laat je kind bijvoorbeeld zelf kiezen wat voor speelgoed hij/zij/hen voor Sinterklaas wil en koop niet automatisch een pop of barbie voor een meisje.
Benadruk wél de verschillen
Veel ouders denken dat ze beter niet over verschillende seksualiteiten kunnen praten omdat dit polarisering juist in de hand zou werken. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dat niet waar is, ouders die verschillen niet onder stoelen of banken steken, maar wel vertellen dat de ene persoon evenveel waard is als de andere. voeden inclusievere kinderen op. Je kunt verschillen tussen de grote gemeenschap en de minderheidsgroep beter wel benadrukken, zodat kinderen snappen dat de wereld geen eenheidsworst is. Zeg bijvoorbeeld: ‘De meeste mensen zijn zoals papa en mama, maar soms zijn er twee mama’s, dat kan ook. Sommige mensen hebben daar iets tegen, maar dat is eigenlijk raar, want twee mama’s kunnen net zo goed voor hun kinderen zorgen als een papa en een mama.’