Sinterklaas

De legende van Sinterklaas; hoe de traditie ooit ontstond

Voor veel mensen is pakjesavond, ofwel Sinterklaas, het gezelligste familiefeest van het jaar! Het is een feest waarvan zowel de kinderen als de volwassenen genieten. Er zijn cadeaus, lekkere hapjes, verrassingen, gedichten en iedereen geniet van elkaars gezelschap. Er worden Sinterklaasliedjes gezongen en misschien wordt er een Sinterklaasspel gespeeld. Er is geen kind dat niet uitkijkt naar 5 december en de kleintjes worden dan ook al vanaf half november lekker gemaakt met het Sinterklaasjournaal. Niet te vergeten: elk jaar is het weer uitkijken naar de pakjesboot tijdens de intocht van Sinterklaas.

Elkaar met Sinterklaas verrassen

Sinterklaas is ook het feest van de creativiteit: er worden surprises gemaakt en gedichten geschreven. Soms zijn de surprises gemaakt om elkaar te plagen, zoals de doos vol kleverige stroop en watten, of een grote doos vol kleine doosjes. Of een surprise blijkt tijdens het uitpakken met Sinterklaas helemaal niet voor jou bestemd te zijn. Maar vaak zijn Sinterklaas surprises een knap werkje, waar veel tijd in is gestoken om iemand te verrassen. Er worden lootjes getrokken waardoor niemand wie voor wie een surprise gaat maken. Spannend!

De surprise traditie is inmiddels ook uitgebreid naar de werkvloer en op scholen. Maar wist je dat het maken van surprises helemaal nog niet zo heel lang gedaan wordt? Deze traditie is, in tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan.

Lees ook: De leukste manieren om Sinterklaas te vieren

Sint Nicolaas van Myra en de legende

Onze Sinterklaas werd geboren in Turkije en werd daar bisschop van Myra. Sint Nicolaas van Myra zou behoorlijk rijk geweest zijn en mensen hebben geholpen door hen geld te geven. Een van de legendes die over Sinterklaas de ronde doen en waardoor hij als beschermheilige van kinderen wordt gezien luidt als volgt:

Er zijn drie jongens die ver moeten lopen om op school te komen. Ze lopen door een donker bos en komen dan bij een herberg aan. Het is koud en donker en de jongens kloppen er aan. De herbergier doet open en nodigt ze uit, maar hij is een onaangename kerel, neemt ze gevangen en stopt ze in een vat met pekel. Sinterklaas reist door hetzelfde bos en als hij bij de herberg komt voelt hij dat er iets niet in de haak is. Als de herbergier hem binnen laat, merkt hij aan de herbergier dat hij iets te verbergen heeft. Sinterklaas opent de kelderdeur en vindt de jongens. Hij raakt ze kort aan met zijn hand en zo komen ze weer tot leven.

Sinterklaas; een levendige traditie

De surprise traditie bestaat dan nog niet zo lang; de schoen wordt in Nederland al sinds de vijftiende eeuw elk jaar gezet! Vroeger werd dat in de kerk gedaan en ging de opbrengst naar de armen. Op schilderijen uit de zeventiende eeuw is te zien dat er al Sinterklaas werd gevierd met kinderen. Ze kregen toen ook speelgoed, pepernoten en speculaas. Tegenwoordig zetten kinderen hun schoen bij de open haard (of bij de verwarming) omdat Zwarte Piet door de schoorsteen binnen komt. Maar wij Nederlanders zijn praktisch: als er geen schoorsteen is kan hij natuurlijk ook de voor- of achterdeur gebruiken. En als de kinderen ’s morgens beneden komen zit er iets lekkers of een cadeautje in de schoen.

Lees ook: Hoeveel Sinterklaas cadeautjes krijgt jouw kind?

Sinterklaas is een familiefeest

Hoewel Sinterklaas bekend staat als kinderfeest, is het een feest dat met de hele familie wordt gevierd. Ook volwassenen beleven over het algemeen veel plezier aan deze feestdag. Maar voor kinderen is het extra bijzonder en soms uitermate spannend. Ze tellen de dagen af naar 5 december, de dag wanneer ’s avonds pakjesavond wordt gevierd. Hoe Sinterklaas toch elk jaar weer al die cadeautjes kan bezorgen aan alle kinderen in het land is echt een mysterie voor ze. Het Sinterklaasjournaal speelt hier natuurlijk op in. Het is een prachtig sprookje dat tot leven komt op Sinterklaasavond, de avond dat de cadeaus worden uitgepakt en dat er zo veel speciale liedjes worden gezongen.

Uit volle borst zingen de kinderen ‘Zie ginds komt de Stoomboot’ en ‘Hoor wie klopt daar kinderen’. In sommige gezinnen wordt het cadeautjes uitpakken gedaan in de vorm van een Sinterklaasspel. Er wordt dan een voor een gedobbeld, waarbij elk gegooid getal staat voor een handeling, zoals een cadeautje weggeven aan je buurman of een cadeau afpakken. Zo kan een hele avond gezellig worden doorgebracht met spelletjes doen en cadeaus uitpakken.

Lees ook: Hoe vertel je aan je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Traditionele Sinterklaas hapjes

Wat ook bij Sinterklaas hoort, zijn de lekkere hapjes. Zo zijn er de pepernoten, de kruidnoten en het speculaas, die rond Sinterklaas ook in de vorm van grote poppen worden gemaakt. En natuurlijk mogen de chocoladeletters niet vergeten worden, uitermate geschikt om in de schoen cadeau te geven. Daarbij heeft Zwarte Piet altijd een hoop strooigoed in zijn jute zak; aan snoepgoed geen gebrek in deze tijd van het jaar! Volwassenen drinken op 5 december en in de dagen hier om heen graag Bisschopswijn, een lekkere kruidige, wijn die warm gedronken wordt.

De mooiste cadeaus met Sinterklaas

Wie op zoek is naar leuke geschenken voor Sinterklaas, kan op internet en in speelgoedwinkels genoeg inspiratie opdoen. Tegenwoordig zijn technische hebbedingetjes altijd wel een schot in de roos, want je kunt er alle kanten mee op. Een aardig Sinterklaas geschenk voor muziekliefhebbers is een koptelefoon. Deze kun je aansluiten op je mobiel, laptop of versterker. Zo kun je altijd genieten van je favoriete muziek. Voor iemand die van koken houdt zijn ook mooie cadeaus te bedenken, zoals bijvoorbeeld een zoals bijvoorbeeld een crêpe-maker, waarmee je de heerlijkste crêpes kunt maken. Een ander origineel geschenk is de chocoladefontein. Wie houdt er nou niet van chocolade? Deze fontein laat de warme chocolade constant stromen en is geschikt om lekkere toetjes mee te maken en fruit en gebakjes in de chocolade te dopen.

Cadeautips voor kinderen

Een leuk Sinterklaas cadeau voor een kind zou een gezellige versiering voor een kinderkamer kunnen zijn, zoals een lichtslinger. Deze sfeervolle versiering past in elke slaapkamer en kan ook functioneren als nachtlampje. Voor grotere kinderen kun je denken aan speelgoed waarmee je kunt bouwen. Dit zorgt voor eindeloos speelplezier, want een kind kan iets in elkaar zetten en er daarna nog uren mee spelen. Met de veelzijdige bouwsteentjes kunnen kinderen vliegtuigen, boten, kastelen en hele steden bouwen. Dit wordt vast 1 van de mooiste cadeau’s die ze van Sinterklaas krijgen :-)

Lees ook: Vanaf welke leeftijd vier je Sinterklaas?

Sinterklaas is een feest van geven

Elk jaar kijken kinderen weer uit naar Sinterklaas. Het hele land staat een maand lang in het teken van dit gezellige feest en in weer en wind wachten we de Sint op als hij aankomt in ons land. Het is een mooie traditie, waarin we ons allemaal weer even kind voelen. We weten nog goed hoe wij ons voelden als er hard op de deur gebonkt werd en er plotseling een zak of mand met cadeaus op de stoep stond. Weet je nog, dat heerlijke gevoel van een heleboel cadeautjes uitpakken en lekker snoepen van de chocoladeletters? Ook dit jaar zullen er weer veel blije gezichtjes te zien zijn op 5 december. En dat is uiteindelijk tóch waar Sinterklaas om draait, blij kindjes!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button