6 manieren om geld te besparen
Het valt voor veel mensen vandaag de dag niet mee om financieel het hoofd boven water te houden. Wat er aan de ene kant aan geld binnenkomt (salaris of uitkering) vliegt er aan de andere kant vaak net zo hard weer uit. Aan het einde van jouw geld heb je vaak nog een stukje maand over. En elke maand is het weer een vraag hoe je het tot de volgende uitbetaling moet redden. Zeker als je kinderen hebt is er van geld overhouden bijna geen sprake meer. Vakantiegeld en bijvoorbeeld een dertiende maand zijn de welkome extraatjes waarmee menig gat gedicht wordt. Een zwart scenario? Helaas voor veel gezinnen een harde realiteit. Goed om eens te kijken naar manieren om geld te besparen.
Overuren draaien of een baantje erbij?
Om rond te komen wordt de oplossing vaak gezocht in meer werken. Overuren draaien of een baan erbij, in de avonduren bijvoorbeeld. Vaak legt dit alleen maar meer druk op het gezinsleven, want door dit soort oplossingen ben je alleen maar meer van huis. Dat wil je zelf niet, maar dat willen jouw kinderen ook niet. En je partner zit hier waarschijnlijk ook niet op te wachten. Door meer werken en elkaar dus minder zien heb je minder aandacht voor elkaar en dreigt het gevaar van uit elkaar groeien.
Manieren om geld te besparen
Gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Het probleem van niet of moeilijk rond kunnen komen ligt vaak aan de uitgavenkant. Door jullie financiën eens goed in kaart te brengen bespaar je veel geld. Dit betekent minder druk op “het einde van de maand” en betekent minder zorgen.
Huishoudboekje bijhouden
Het bijhouden van een huishoudboekje is een goede start. Ja, dit klinkt heel ouderwets, maar wat is er mis met ouderwets als dit het overzicht oplevert en als het je geld bespaart? Als je kiest voor het bijhouden van een huishoudboekje, hou er dan rekening mee dat dit confronterend kan zijn. Je komt er al snel achter dat je bijvoorbeeld veel meer geld uitgeeft aan boodschappen dan gedacht. Kijk ook niet raar op van de uitgaven mbt afhaaleten, waarbij pizza er friet veruit favoriet blijken te zijn. Het zijn vaak de kleinste dingen waarop je juist veel kunt besparen.
In het geval van bijvoorbeeld eten halen kun je er ook voor kiezen om zelf patat + snack te bakken. Per keer dat je dit doet bespaar je hier al snel zo’n €7,50 tot €10,- mee (gezin met twee kinderen). Doe je dit elk weekend, dan levert dit je dit dus direct al dertig tot veertig euro per maand op. En waarom niet zelf een pizza maken? Is ook nog eens heel leuk om samen met je kinderen te doen.
Lees ook: Waarom sparen voor je kind voor later een must is
Door het bijhouden van een huishoudboekje zie je precies waar jouw geld naartoe gaat. De grootste kostenposten komen snel naar boven drijven en wanneer je het zwart op wit ziet ga je er waarschijnlijk maar al te graag mee aan de slag. Overigens is een huishoudboekje een stuk minder ouderwets dan je wellicht dacht, want de meeste banken bieden dit aan in hun omgeving voor internetbankieren. Kies je voor het zelf maken van een huishoudboekje, dan heeft het Nibud hier een aantal goede tips voor.
Vergelijken van verzekeringen, energie en rentes
Een andere tip die we je graag mee willen geven is om eens wat tijd vrij te maken om een aantal zaken te vergelijken. Hoe lang is het geleden dat je naar jullie schadeverzekeringen hebt gekeken? De kans is niet alleen groot dat je zaken verzekerd hebt die er niet (meer) toe doen, maar de kans is ook groot dat je simpelweg veel te veel betaalt. Het is vandaag de dag heel eenvoudig om online een verzekeringsvergelijk te maken. Raadpleeg bijvoorbeeld Independer.nl voor het maken van een vergelijk. Tegen overstappen hoef je niet op te zien, want dit regelt jouw nieuwe verzekeraar voor je. En als je dan toch aan het vergelijken gaat… kijk ook eens naar jouw hypotheek als je een koopwoning hebt. De hypotheekrente is nog steeds behoorlijk laag en dit kan oversluiten heel interessant maken. Uiteraard zitten hier wel wat haken en ogen aan, maar hee, je hoeft het wiel niet altijd zelf uit te vinden.
Recht op toeslagen via de belastingdienst
Om aan het einde van de maand beter uit te komen kun je ook de Belastingdienst nog inschakelen. Klinkt vreemd misschien, maar wie weet heb jij wel recht op huurtoeslag, kindgebonden budget, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Niet geschoten is altijd mis en dit soort regelingen zijn natuurlijk niet voor niets in het leven geroepen. Heb je recht op een toeslag, vergeet dan niet om wijzigingen in jouw situatie door te geven. Dit voorkomt vervelende financiële verrassingen in een later stadium en dan ben je weer terug bij af.
Lees ook: Hoeveel kinderbijslag krijg je en wat doe je ermee?
Verschillende spaardoelen
Door te weten wat er in komt en wat er uit gaat ben je niet alleen beter in staat om het einde van de maand te halen, maar ben je ook beter in staat om rekening te houden met toekomstige uitgaven. Bij de meeste banken kun je tegenwoordig sub-rekeningen aanmaken onder je betaalrekening. Geld sparen voor vakantie bijvoorbeeld, een weekend weg, autoreparaties, kapotte apparatuur of voor kleding? Maak voor ieder spaardoel een sub-rekening aan. Het geeft een goed gevoel om elke maand een bedrag in deze mappen te “storten”; ook al is het bedrag maar klein. Alle beetjes zijn meegenomen en zo lang je het geld niet nodig hebt kan het bedrag alleen maar groeien. Dat geeft én een goed gevoel én een minder groot probleem wanneer bijvoorbeeld de wasmachine vervangen moet worden.
Alles betalen met contant geld
Veel mensen kiezen ervoor om over te schakelen op contant betalen. Zodra de vaste lasten zijn afgeschreven pinnen zij het geld voor de boodschappen voor de hele maand. Alleen in “noodgevallen” wordt de pinpas gebruikt en verder niet. Ook dit helpt je bij het houden van overzicht. Ga je hier goed en serieus mee om, dan zal je zien dat je ook wel eens iets over houdt aan het einde van de maand. Zet wat je over houdt dan op een spaarrekening. Een spaarrekening aanspreken voelt toch vaak als een belemmering, waardoor je dit minder snel zal doen.
Alles staat of valt met weten waar je je geld aan uitgeeft. Maak eens een start met een huishoudboekje. Kost zeker even tijd en is ook niet altijd even leuk. Denk vooral aan wat het je op kan leveren! Je zult zien dat het deze kleine investering in tijd en moeite meer dan waard is.