Moeders en computers, noodzakelijk of gewoon leuk?
Onze kinderen groeien op in een tijdperk vol elektronica, alles is voorhanden. Kinderen weten eigenlijk niet beter! Veel moeders onder ons zijn vroeger zelf ook opgegroeid met computers. Vooral de jongste moeders onder ons hebben waarschijnlijk zelf ook gebruik gemaakt van laptops, smartphones en tablets tijdens hun studie en daarna in het bedrijfsleven. Bij vrouwen die op latere leeftijd aan het moederschap begonnen zijn kan het echter zo zijn dat ze de nieuwste ontwikkelingen op gebied van elektronica niet echt hebben bijgehouden.
Je kinderen leven in een andere wereld
Als moeder willen we onze kinderen beschermen en zo goed mogelijk voorbereiden op een mooie toekomst. Soms gaat dit met gebieden en verbieden, maar net zo vaak passen we de coachende manier toe. Op veel terreinen zijn onze kennis en vaardigheden veel beter ontwikkeld dan die van onze kinderen. En daarnaast mogen we vertrouwen op onze levenservaring. Maar wat doe je als je merkt dat je kinderen in een totaal andere wereld heel vertrouwd leven, terwijl jij er geen enkele aansluiting bij voelt?
De bedreigingen van de online wereld
Wie niet goed thuis is in alle mogelijkheden maar ook in alle onmogelijkheden van de online wereld kan ervan overtuigd raken dat er overal bedreigingen op de loer liggen. Bedreigingen zoals louche figuren die chatrooms afstruinen op zoek naar een gewillig slachtoffer dat vanwege de te jonge leeftijd nog niet over de juiste vaardigheden beschikt om ze te herkennen. De media werken natuurlijk ook mee aan dit beeld. Zelden horen we wat er in de online wereld goed gaat, maar alles wat mis gaat wordt in geuren en kleuren in alle media uitgemeten. Naast louche figuren is er ook nog de verleiding van te snel en/of te veel online bestellen. Of de verleiding van het aangaan van overeenkomsten waarvoor in de tijd dat wij zelf nog minderjarig waren gewoon ouderlijke toestemming nodig was.
Moeders en computers, noodzakelijk of gewoon leuk?
Wie kinderen onderling hoort praten over hun online activiteiten en er zelf niet goed in thuis is, zal opmerken dat ze soms in een soort geheimtaal lijken praten. Een taal vol begrippen die vaag bekend voorkomen maar waarvan de definities niet in de mind-set van ouders terug te vinden zijn. Als ouders kunnen we hier op twee manieren op reageren. We kunnen de schouders ophalen en zeggen dat we zelf te oud en te druk zijn om ons te verdiepen in die vreemde online wereld. We kunnen het echter ook zien als een aansporing tot verantwoordelijk ouderschap. Nee, net zo bedreven als onze kinderen zullen we er niet in worden! Maar de combinatie van ervaring en levensinzicht maakt veel goed. Zo kunnen wij als ouders veel beter monitoren of onze kinderen met vervelende situaties te maken krijgen en kunnen we adequate maatregelen nemen, voordat het te laat is.
Lees ook: Interactief spelen op de iPad met Osmo
Leer de basisvaardigheden: volg een online cursus
Het is als moeder fijn wanneer je er het een en ander vanaf weet, van computers en van de online wereld. Het geeft een goed gevoel wanneer je zelf weet hoe je online betrouwbare informatie kunt vinden. Hoe je je kind het verschil kunt laten zien tussen betrouwbare bronnen en clickbait-sites. Wanneer je de ontwikkelingen op dit gebied niet volgt kan de stap om er iets mee te gaan doen steeds groter worden. Online zijn er diverse (gratis) cursussen te volgen die je leren de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Door het volgen van zo’n cursus leer je o.a. precies hoe je verschillende programma’s gebruikt, hoe je zorgeloos kunt surfen op internet zonder op foute plekken terecht te komen en hoe je veilig kunt betalen.
Zoals we hierboven al schreven, zo bedreven als onze kinderen zullen we er niet in worden maar door er veel over te lezen en ons er in te verdiepen komen we een heel eind!
*Uitgelichte foto via Shutterstock