Peuters/kleuters

Moeilijke eters? Zo zullen je kinderen makkelijker gaan eten

Je hebt makkelijke eters en moeilijke eters. Misschien is jouw kind niet zo’n moeilijke eter. Maar misschien heb je juist elke avond wéér te maken met hetzelfde, lastige riedeltje. Hoe het eetgedrag van je kind er ook uitziet: er zijn echt manieren om het voor ieder kind aantrekkelijker te maken om gezond te eten; zodat ze niet alleen hun bord leegeten maar hier ook zichtbaar van genieten.

Hou het gezellig aan tafel

Dat wil zeggen: ga niet aan tafel zitten met het doel om je kind nu eindelijk eens die groenten te laten eten. Als je daar op focust, focus je eigenlijk op wat er vaak misgaat en leg je de nadruk op eten dat blijkbaar “vies” of minder aantrekkelijk is. Hou het in plaats daarvan zo gezellig mogelijk. Blijf niet constant bezig met wat je kind allemaal niet eet, maar probeer te achterhalen wat er werkelijk aan de hand is. Je kunt je kind niet dwingen om te eten. En heel belangrijk: als er wel iets opgegeten wordt, geef dan een compliment! Focus op het positieve, zodat de vibe aan tafel ook zo blijft.

Lees ook: Mijn kind eet geen groenten

Betrek je kind in het proces

Een kind is nieuwsgierig, maak daar ruimschoots gebruik van. Leg je kind uit wat gezond eten is, waarom dat belangrijk is en neem ze mee naar verschillende plekken die gerelateerd zijn aan voeding. Neem ze mee naar de supermarkt, de biologisch winkel, de bakker en naar de groenteboer. Laat je kind zelf ook vragen stellen of kiezen uit meerdere (gezonde) producten. Eenmaal thuis kun je samen aan de slag. Maak bijvoorbeeld ook samen met je kinderen de gezonde tussendoortjes klaar voor school. Als ze weten wat ze bij zich hebben is de trek ook vaak groter. In de zomer is het ook leuk om eens met je kind naar een boer te gaan om bijvoorbeeld eieren te halen of de groentetuin te bekijken.

Snacken? Hou het gezond

Een grote valkuil zijn ongezonde tussendoortjes, vaak in de vorm van snoep, chips of koek. Zorg in ieder geval dat je deze dingen bij voorbaat niet in huis haalt. Geef zelf het goede voorbeeld, want als jij wel een stuk chocolade of een koekje mag, maak je het al lastiger. Ga met je kind op zoek naar lekkere én gezonde snacks, die je samen heel makkelijk kunt maken. Bijvoorbeeld havermoutkoekjes, havermoutcake of bananenijs. Liever een hartige snack? Denk aan worteltjes, plakjes komkommer of crackers met een humusdip. Stuk voor stuk dingen die ze lusten en die nog gezond zijn ook. Wat ook altijd helpt: werk met kleine porties. Doe snacks in een klein schaaltje of leg ze op een bordje. Op is op!

Lees ook: Help mijn kind wil niet eten! 11 tips om dit te veranderen

Moeilijke eters: groenten

De grootste uitdaging waar je als ouder vaak mee te maken krijgt is je kind (voldoende) groenten laten eten. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat ze groenten binnenkrijgen in de vorm van snacks (zie vorige punt), ervoor kiezen ze te stomen of juist rauw te serveren met een gezond dipsausje. Een andere hele leuke, maar wellicht iets tijdrovendere tip: laat je kind een moestuintje beginnen. Zo is hij van begin tot eind betrokken bij het “maakproces” van het eten. Je kind leert de plantjes zelf verzorgen en zal daarna met veel trots en plezier zijn zelfgekweekte groenten eten!

Met dank aan Anita Mulderij, voedingsdeskundige en schrijvend voor www.jasperalblas.nl

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button