Op zoek naar een oplossing voor Netelroos (Dermografie)
We zijn op de bruiloft van mijn nichtje en ik draag een jurkje met blote rug. Ik heb jeuk bovenop mijn rug en met een vlakke hand wrijf ik over de jeukende plek. Even later sta ik bij de toiletten voor de spiegel te kletsen met mijn zusje en kijkt ze verschrikt naar m’n rug. “Wat heb jij daar nou?” Ik draai me om en kijk in de spiegel naar m’n rug. Van links naar rechts een aantal rode strepen onder elkaar die op de huid liggen; alsof er iemand met een hark over mijn rug heeft geschrapt. “Ik denk dat het Netelroos is” zegt m’n zusje. Een kwartiertje later is het weg en verschijnt er een grote plek op mijn arm. Het jeukt als een gek! Geen idee waar dit zo ineens vandaan komt en ik ga er vanuit dat het misschien een allergische reactie op iets is, alhoewel ik daar helemaal niet gevoelig voor ben.
Dermografie of Netelroos
“Kijk dan, als ik met een klein stomp voorwerp iets op mijn arm schrijf dan zie je eerst niets en een minuut later kun je het lezen!” Een paar dagen later stuur ik via What’s app wat foto’s naar m’n zusje door. Ik word gek van de jeuk en expres krab ik niet maar wrijf ik, waarna er van die rare, dikke, rode strepen ontstaan. M’n zusje heeft een aantal jaren eerder iets soortgelijks gehad en adviseert me om anti-histamine te halen.
Zo gezegd zo gedaan; ik koop Cetirizine en meteen gaat het een stuk beter. Heel het internet struin ik af op zoek naar de mogelijke veroorzaker van Dermografie (een vorm van netelroos), wat dit volgens de huisarts is. Hierbij worden mestcellen die gewoonlijk ook in de huid aanwezig zijn (jaja iedereen heeft die ;-) door wrijven geactiveerd wat vervolgens voor de rode plekken/strepen en de jeuk zorgt.
Heeft hard water er misschien mee te maken?
Maar ja, we zijn inmiddels 2 jaar verder en het is nog steeds niet weg. De hele heftige reactie van die enorm rode, op de huid liggende strepen na aanraking van de huid is er niet meer maar zodra ik vergeet de Cetirizine in te nemen komt de jeuk terug; steeds weer op een andere plek.
Nog steeds lees ik online veel over Netelroos en Dermografie en over mogelijke oplossingen. Histamine, kleurstoffen, E-nummers, wasmiddel, wasverzachter, te heet en te lang douchen, stofjes in cosmetische producten en heel veel andere veroorzakers komen voorbij. Een heel interessante mogelijke veroorzaker die ik meerdere keren voorbij zie komen is hard water. Sowieso schijnt de hardheid van water veel invloed te hebben op de conditie van je huid en veel mensen met huidproblemen hebben dan ook baat bij zachter water.
Hard water en huidproblemen
Van hard water is bekend dat het de huid uitdroogt. Veel mensen met huidproblemen krijgen dan ook het advies om kort te douchen en niet te heet. Calcium- en magnesiumdeeltjes in water hebben een irriterend vermogen en werken uitdrogend, daarnaast lossen zeep en shampoo minder goed op wanneer er veel kalk in water aanwezig is. Hoe harder je water dus is, hoe meer je ervan gebruikt, omdat het dan pas lekker schuimt! Eigenlijk gebeurt er met je huid vervolgens hetzelfde als met je kranen en de binnenkant van je apparaten vertelt dermatologe Jetske Ultee. Zeepresten slaan samen met de mineralen uit het harde water neer omdat ze niet goed oplossen. In je huid dus! Gevolg: een geïrriteerde huid die droog en ruw aanvoelt en als je ook nog eens genetische aanleg hebt dan kun je zo maar eens te maken krijgen met een serieus huidprobleem.
Je kraanwater checken op hardheid
Nu kwam ik niet zo lang geleden in contact met Aquacell, een bedrijf wat waterontharders ontwikkelt. Na prettig contact over en weer stellen zij voor om bij ons thuis een waterontharder te installeren om zo te kijken wat voor voordelen dat voor ons zou kunnen hebben. Waar ik in eerste instantie denk dat ons water al vrij zacht is en dat er op dat terrein niet veel te winnen valt blijkt dit in de praktijk best tegen te vallen, ons water is met 7,80 dH toch nog “tamelijk” hard.
Ik deel mijn ervaring met de waterontharder
Een waterontharder zal al het kalk uit het water halen en de hardheid van het water terugbrengen naar 0 dH. Dat moet volgens de gebruikers van waterontharders veel voordelen opleveren en veel mensen met uiteenlopende huidproblemen ervaren vermindering van hun klachten. Ik probeer niet teveel gebruikerservaringen te lezen aangezien ik zelf wil ervaren wat zacht water doet voor je lichaam én voor je huishouden. Afgelopen week is de waterontharder geplaatst (foto’s volgen) en ik zal komende maanden geregeld schrijven over mijn ervaringen met het apparaat.
Ondervind jij problemen met hard water of heb je ervaring met een waterontharder? Deel het met ons in de reacties, we zijn benieuwd!