Steeds meer ouders zijn bang voor online pesten
Het is geweldig, de hele online wereld. Als volwassenen zijn we maar al te vaak online te vinden. Wat doe je tegenwoordig niet op het internet? Je bankzaken regelen, vakanties boeken, sociale contacten onderhouden, werken, boodschappen doen… verzin het en het kan online.
De keerzijde van online zijn
De online wereld heeft echter ook een keerzijde. Er wordt gigantisch veel gereageerd op berichten vanuit de media maar óók op berichten van de doorsnee mens. Vooral op social media als Twitter, Instagram en Facebook krijgen mensen het vaak flink te verduren wanneer het gaat om aanvallende en intimiderende reacties. Nu kunnen wij als volwassen personen misschien wel het een en ander relativeren maar hoe zit dat met kinderen?
Zorgen om online gedrag van kinderen
Bijna drie kwart van de ouders maakt zich geregeld zorgen over het online zijn van hun kinderen. Er is namelijk heel veel niet of slecht te volgen en je wilt ook niet de hele dag over de schouder van je kind meekijken. Sterker nog; dat is niet te doen! Veel ouders zijn bijvoorbeeld bang dat hun kind schadelijke programma’s of apps download. Ook privacy is een dingetje; geeft je kind niet teveel persoonlijke informatie weg? En zeggen ze niet per ongeluk iets wat het hele gezin kan schaden? Zetten ze dingen online die later een negatieve invloed kunnen hebben bij het volgen van een studie of het zoeken naar een baan?
Online pesten / Cyberpesten
Meer dan de helft van de ouders geeft in een onderzoek van Norton ook aan bang te zijn voor online pesten of intimideren. Hoe kom je erachter of je kind gepest wordt? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Zodra je kind bijvoorbeeld aangeeft niet graag naar school te gaan, ineens slechte cijfers haalt of zich afkeert van familie en vrienden zou het kunnen zijn dat hij of zij te maken heeft met cyberpesten. Ook fysieke symptomen kunnen optreden: slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn of schommelingen in gewicht. Verandert het gedrag van jouw kind nadat het online geweest is? Merk je dat hij of zij gefrustreerd is of juist heel verdrietig na het checken van email? Wellicht een reden om te onderzoeken of jouw kind slachtoffer is van online pesten.
Bevorder veilig online gedrag van je kind
- Maak bij jonge kinderen op de iPhone of iPad gebruik van de functie “opsluiten in app”. Wanneer je gebruik maakt van deze functie kun je alleen uit een specifieke app komen door een code in te voeren. Ideaal voor kleine kinderen die nog wel eens per ongeluk op verkeerde knopjes drukken, hiermee voorkom je ook dat ze ineens apps of berichten verwijderen.
- Leer je kinderen om sterke wachtwoorden te gebruiken. Laat zien hoe ze de wachtwoorden uniek kunnen maken door gebruik van tekens en symbolen. Geef ze mee dat ze nooit wachtwoorden mogen delen, ook niet met familie of vrienden.
- Geef kinderen mee dat er risico’s verbonden kunnen zijn aan het plaatsen van berichten en foto’s op internet. Nu vinden ze het misschien geen probleem maar later kunnen ze er spijt van krijgen.
- Geef zelf het goede voorbeeld; ga geregeld samen achter de pc zitten zodat ze zien hoe je veilig gebruik maakt van de online mogelijkheden.
- Bespreek geregeld wat er online gebeurt, zonder het echt een “ding” te maken. Deel zelf leuke of grappige voorvallen maar ook de minder leuke; daar leren ze van.
- Probeer je kinderen mee te geven dat ze altijd eerst nadenken voor ze ergens op klikken, elke keer weer. Het mooiste is natuurlijk dat ze het bij twijfel uiteindelijk eerst aan 1 van de ouders vragen.
*Uitgelichte foto via Shutterstock