Recht op partneralimentatie? Dit is wat je moet weten
Een scheiding kan recht geven op partneralimentatie. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend maar afhankelijk van een aantal factoren. Het uitzoeken en aanvragen van partneralimentatie doe je natuurlijk het liefst in overleg met je ex-partner. Als jullie onderlinge relatie zo verstoord is dat een goede communicatie niet meer mogelijk is, kun je de hulp inschakelen van een scheidingsspecialist. Deze zoekt uit of je als ex-partner recht hebt op partneralimentatie en zo ja, hoe je deze aan moet vragen.
Een scheiding is onlosmakelijk verbonden met een emotionele periode waarin er ook belangrijke keuzes voor de toekomst moeten worden gemaakt. Uiteraard heeft het nog altijd de voorkeur om samen tot een goede oplossing te kunnen komen. Dat geldt ook voor wat betreft de partner alimentatie. Juist daarom is het fijn als jullie vooral precies weten waar je rekening mee moet houden op het gebied van partneralimentatie. We hebben een aantal feiten voor je op een rij gezet. Zo weet precies wat je kunt verwachten tijdens het uitzoeken en aanvragen van de partneralimentatie.
Partneralimentatie aan de hand van de Trema-norm
De methode die gebruikt wordt voor het berekenen van de partneralimentatie wordt ook wel de Trema-norm genoemd. Aan de hand van deze normering komt vast te staan welke partner in aanmerking komt voor de alimentatie, en hoe hoog het verschuldigde bedrag wordt. Om onbedoelde irritaties te voorkomen, is het aan te raden om je vooraf te verdiepen in deze methode. Zo is het voor beide partners duidelijk hoe de hoogte van het alimentatiebedrag ontstaat.
Duidelijkheid over elkaars financiën draagt bij aan meer wederzijds begrip. Het geeft rust als je van elkaar weet hoeveel jullie apart te besteden hebben na de scheiding. Op deze manier weet de betaalplichtige dat de alimentatie echt nodig is om de ex-partner te kunnen voorzien in het levensonderhoud. Op zijn beurt begrijpt de ontvanger het ook beter als het maandelijks inkomen van de betaalplichtige ineens daalt. Zo kun je vervelende conflicten aangaande de partneralimentatie voorkomen.
Het uitzoeken en aanvragen van partneralimentatie: elke situatie is uniek
Als je wilt uitzoeken of je recht hebt op partneralimentatie, kun je geen conclusies trekken uit eerder toegewezen alimentaties. Ook niet als de situatie vrijwel identiek was aan die van jou. Er zijn namelijk veel factoren die meewegen in het recht op alimentatie én het bepalen van het maandelijkse bedrag. Laat je dus vooraf goed adviseren en inlichten door een scheidingsspecialist.
*Uitgelichte foto door Victoria 1 | Shutterstock