Help! Mijn peuter gilt als hij zijn zin niet krijgt
Het constante gegil van een peuter kan een diepe impact hebben op zowel ouders als omgeving. Het schrille geluid dringt zo nu en dan door tot in de zenuwen, het wekt irritatie op en laat een gevoel van ongemak achter. En onmacht!
Waarom gilt mijn peuter eigenlijk?
Het verlangen naar stilte en kalmte wordt sterker, terwijl het gillen volhardt en het geduld tot het uiterste drijft. Het is een uitdaging die ouders confronteert met hun eigen grenzen. Want geloof me, het is echt lastig om geduldig te blijven in zo’n situatie. Waarom gilt mijn peuter zo en wat doe ik er aan? In dit artikel meer inzichten; waarom gilt een peuter eigenlijk en wat kun je er als ouders aan doen?
Communicatie
Peuters tussen 1,5 en 3 jaar oud bevinden zich in een fase waarin ze snel nieuwe woorden leren en hun communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Het kan zijn dat ze nog niet goed kunnen verwoorden wat ze willen of nodig hebben en gillen kan een manier zijn om aandacht te trekken of hun frustratie te uiten.
Behoefte aan aandacht
Peuters hebben een sterke behoefte aan aandacht en willen graag betrokken zijn bij activiteiten. Als ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg aandacht krijgen gaan ze vaak gillen om de aandacht van volwassenen te trekken.
Frustratie en onafhankelijkheid
Peuters willen vaak dingen zelf doen, maar ze kunnen gefrustreerd raken wanneer ze merken dat ze nog niet alles kunnen wat ze willen. Deze frustratie kan leiden tot gillen als een manier om hun onafhankelijkheid te uiten of aandacht te vragen.
Overstimulatie
Peuters zijn gevoelig voor prikkels uit hun omgeving. Wanneer ze te veel prikkels krijgen, zoals bijvoorbeeld harde geluiden, drukke plaatsen of overvolle situaties kunnen ze overweldigd raken en gaan gillen als een reactie op de overstimulatie.
Emotionele uitdrukking
Peuters hebben nog niet de taalvaardigheid om hun emoties adequaat te uiten. Gillen kan een manier zijn waarop ze hun gevoelens van woede, frustratie, angst of verdriet tot uiting brengen.
Elk kind is uniek en daardoor kunnen de oorzaken van het gillen verschillen. Door aandacht te besteden aan de behoeften van je peuter en te observeren in welke situaties het gillen zich voordoet kun je beter begrijpen waarom je peuter steeds gilt. Het toepassen van gerichte strategieën kunnen helpen om het gedrag te helpen verminderen.
Hoe kan ik mijn peuter laten stoppen met gillen?
Ook al kun je je verplaatsen in bovenstaande oorzaken voor het gegil, het kan nog steeds erg lastig zijn om je peuter te laten stoppen met gillen. Hieronder een aantal tips om het gegil bij je peuter te verminderen.
Identificeer de oorzaak
Probeer te achterhalen waarom je peuter gilt. Het kan zijn dat hij honger heeft, moe is, zich verveelt, pijn heeft of gewoon aandacht wil. Door de oorzaak te begrijpen kun je gerichter reageren.
Bied rust en comfort
Peuters hebben structuur en voorspelbaarheid nodig. Zorg voor een rustige omgeving waarin ze zich veilig en geborgen voelen. Zorg ervoor dat ze voldoende slaap krijgen en plan regelmatige maaltijden en tussendoortjes.
Geef aandacht
Peuters kunnen gillen om aandacht te trekken. Probeer positieve aandacht te geven door samen te spelen, te praten, voor te lezen of buiten te wandelen. Geef complimenten en beloningen wanneer ze rustig en kalm zijn.
Leer communicatievaardigheden aan
Peuters kunnen gefrustreerd raken omdat ze nog niet goed kunnen communiceren. Moedig ze aan om te praten en hun gevoelens te uiten. Leer eenvoudige woorden of gebaren die ze kunnen gebruiken om te laten weten wat ze willen of nodig hebben.
Blijf kalm
Het is begrijpelijk dat gillen stressvol kan zijn, maar probeer kalm te blijven. Als je zelf ook gefrustreerd raakt kan dit het gedrag van je peuter verergeren. Probeer rustig en geduldig te reageren.
Stel grenzen
Peuters hebben behoefte aan duidelijke grenzen en regels. Geef ze positieve instructies en leer ze op een rustige en consequente manier wat wel en niet acceptabel gedrag is. Beloon goed gedrag en negeer negatief gedrag indien mogelijk.
Professionele hulp bij gillende peuter
Als het gillen aanhoudt of als je je zorgen maakt over het gedrag van je peuter, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een kinderarts, pedagoog of kinderpsycholoog kan je advies en begeleiding bieden!