Wat moet je regelen als je voor jezelf wilt beginnen?
Wil je voor jezelf beginnen of heb je jouw bedrijfsplan al uitgewerkt? Dan zijn er een paar dingen die belangrijk zijn om te regelen. Starten als zelfstandig ondernemer is enorm spannend. Er komt veel op je af, maar een goed begin is het halve werk. Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen als je voor jezelf wilt beginnen? Wij vertellen het je alvast.
Checklist: dit moet je regelen als je een eigen bedrijf wilt starten
Je hebt al een naam voor jouw bedrijf en weet ook in welke branche je actief wilt zijn. Misschien heb je ook al een rechtsvorm voor jouw bedrijf gekozen. Zoals een eenmanszaak of een VOF. Toch zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen. Bijvoorbeeld de inschrijving bij de Kamer van Koophandel én het openen van een zakelijke rekening.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Je moet jouw bedrijf eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarbij maakt het niet uit of je producten wilt verkopen in een webshop of een fysieke winkel. Elk bedrijf moet worden ingeschreven in het handelsregister. De gegevens worden automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je bent als ondernemer namelijk Btw-plichtig. Op de website van zzp daily lees je handige tips om te besparen op de belasting die je betaalt. Als jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel een feit is, ontvang je een KvK- nummer en een Btw-nummer. Deze hoef je dus niet zelf aan te vragen bij de Belastingdienst. Als uit jouw bedrijfsgegevens blijkt dat jouw onderneming belastingplichtig is, ontvang je binnen enkele weken een brief van de fiscus. Hierin staat ook jouw Btw-nummer vermeld.
Zakelijke bankrekening openen
Als je voor jezelf wilt beginnen moet je ook een zakelijke rekening openen. Dat is nodig om het betaalsysteem van je winkel of webshop te koppelen aan jouw bankrekening, maar ook voor de administratie en de boekhouding. Daarnaast is het hebben van een zakelijke rekening op de naam van jouw bedrijf verplicht als je voor jezelf begint. Als je een rekening wilt openen voor jouw bedrijf heb je zowel het Kvk-nummer als het Btw-nummer nodig.
Relevante verzekeringen afsluiten
Als zelfstandige zonder personeel (zzp) hoef je natuurlijk geen werknemersverzekering af te sluiten. Maar welke verzekering zijn wel noodzakelijk als je voor jezelf wilt beginnen? In elk geval is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bijvoorbeeld als je jouw bedrijf door een bedrijfsongeval niet meer kunt voortzetten. Ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een voorraadverzekering zijn misschien interessant voor jou. Dit is ook afhankelijk in welke branche je actief bent en of er überhaupt sprake is van een voorraad. Ook wil je mogelijk nadenken over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Een zakelijk conflict kan namelijk flink in de kosten lopen.
Lees ook: Geld sparen met meer rente, hoe doe je dat?
Goede boekhouder zoeken
Als ondernemer doe je natuurlijk het liefst waar je goed in bent. Is het doen van de administratie en de belastingaangiften niet écht jouw favoriete bezigheid? Dan kun je deze werkzaamheden het beste uit handen geven aan een goede boekhouder. Kies een boekhoudkundige die affiniteit heeft met jouw branche. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je voordeel behalen waar dat mogelijk is. Je kunt ook gebruik maken van een boekhoudpakket die je kunt koppelen aan je zakelijke rekening.
Pensioen opbouwen
Als je start als zelfstandig ondernemer ontvang je geen pensioen van jouw werkgever. Je bent de werkgever van jezelf dus moet ook zelf voor jouw pensioenopbouw zorgen. Als zzp’er kun je dat doen met een zzp-pensioen. Tegenwoordig zijn er voldoende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Natuurlijk kun je ook zelf sparen voor jouw pensioen. Dit vermogen is deels vrijgesteld voor het betalen van belasting. Als je zelf voor je pensioen spaart dan is dit vermogen wel altijd beschikbaar. Je kunt het dus niet vastzetten tot op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Zo spaar je dus zelf voor later.
*Uitgelichte foto via Shutterstock