Schoolkinderen

Schermtijd instellen voor kind of gewoon goede afspraken maken?

De schermtijd voor je kind beheersen is niet altijd eenvoudig maar wél belangrijk. Vrijwel dagelijks worden kinderen blootgesteld aan de verleidingen van het beeldscherm. Denk daarbij aan de computer, de mobiele telefoon, de tablet en de verschillende gaming consoles. Natuurlijk wil je jouw kinderen deze ontspanning niet afnemen, maar de schermtijd kun je wel beperken. Zeker in de vakanties en in de weekeinden. Er moet ook ruimte en tijd zijn voor andere activiteiten. Hoe hanteer je de juiste balans in de schermtijd voor jouw kids? En bestaat er zoiets als gemiddelde schermtijd voor een kind of verschilt dat?

Zo kun je de schermtijd voor kinderen eenvoudig beheersen

Een spelletje spelen op de tablet of social media filmpjes bekijken op de smartphone is een fantastisch tijdverdrijf voor kinderen. Ook zijn er veel apps met een educatief karakter. Deze nieuwe vorm van spelen en leren brengt voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Te lang staren naar een beeldscherm of blauw licht kan een negatief effect hebben op het welzijn.

De schermtijd beheersen is dus belangrijk. Hoewel de meeste ouders denken dat ze de schermtijd onder controle hebben, valt dit in de praktijk best wel tegen. Het is namelijk niet altijd makkelijk om nee te zeggen als je kind vraagt om nog een level te mogen spelen. Met onderstaande tips breng je op een simpele manier meer balans in de schermtijd.

Afsprakenlijstje maken

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Dat geldt ook voor het gebruik van de smartphone of andere digitale apparaten. Stel samen met je kind een lijstje op. Hierin staat hoe lang jouw kind per dag gebruik mag maken van een bepaald toestel én hoe lang. Zoals bijvoorbeeld 1 uur per dag op de Nintendo Switch en 1 uur per dag op de smartphone. De verdeling van de totale schermtijd kun je jouw kind bijvoorbeeld zelf laten bepalen. Op deze manier maak je duidelijke afspraken, maar geef je jouw kind toch verantwoordelijkheid. Voor wat hoort wat? Spreek dan met je kind af dat ze extra schermtijd kunnen “verdienen” door bijvoorbeeld een uurtje extra buiten te spelen of je te helpen met klusjes.

Prioriteiten stellen

Je kunt de schermtijd voor jouw kind ook in de hand houden door prioriteiten te stellen. Bijvoorbeeld in taken of activiteiten. Laat ze bijvoorbeeld eerst hun huiswerk maken of huishoudelijke klusjes uitvoeren voordat ze voor hun scherm kruipen. Heb je een uitje gepland met het gezin? Of zijn er andere dingen die je wilt ondernemen? Dan hebben deze een hogere prioriteit. Op deze manier breng je meer balans in het schermgebruik.

Schermtijd en een limiet instellen

Veel telefoons of tablets hebben de mogelijkheid tot het instellen van de schermtijd. Ook zijn er veel verschillende applicaties die je daarvoor kunt gebruiken. Deze tip kun je bijvoorbeeld gebruiken in combinatie met het afsprakenlijstje dat je hebt opgesteld met je kind. Zodra de timer afloopt wordt het toestel “onbruikbaar”. Dat wil zeggen dat apps, games of het internet niet langer toegankelijk zijn. Een perfecte manier om de schermtijd te kunnen beheersen.

Controle over schermtijd én controle over digitale inhoud

Weet jij altijd wat jouw kind online doet? Veel ouders vinden het moeilijk om te controleren welke inhoud hun kinderen online opzoeken of gebruiken. Naarmate ze ouder en wijzer worden, wordt ook de stap naar onveilige of aanstootgevende inhoud makkelijker. Uiteraard wil je jouw kinderen hiertegen beschermen. Gelukkig is dat tegenwoordig vrij eenvoudig.

Op vrijwel elke smartphone, laptop of tablet kun je instellen welke inhoud jouw kind mag bezoeken. Sommige websites hanteren zelf al een leeftijdslimiet, alhoewel deze vrij eenvoudig te omzeilen is. Door het instellen van beperkingen kan dat niet. Je kunt websites uitsluiten of juist toevoegen. Dat geldt uiteraard ook voor de verschillende applicaties en social media platformen. Je kunt zelfs specifieke zoekopdrachten blokkeren voor jouw kind. Ook kun je zelf online controleren wat jouw kind precies doet. Je kunt meldingen instellen voor wat betreft de schermtijd maar ook voor bepaalde websites die jouw kind bezoekt. Dat geldt natuurlijk ook voor het downloaden van games of apps. Voordat dit mogelijk is, ontvang jij een melding op je smartphone en moet je toestemming geven. Zo wordt surfen op het internet voor kinderen een stuk veiliger.

Een goede balans in online leren en spelen

Naast het beheersen van de schermtijd is het ook belangrijk om balans te brengen in spelen en leren. Niet alleen fysiek, maar ook digitaal. Wil je dat jouw kind de schermtijd goed benut? Maak dan ook een lijstje met educatieve applicaties en spelletjes die aansluiten bij de interesses van jouw kind. Dat zorgt niet alleen voor plezier en vermaak, maar is ook een leuke vorm van spelend leren. Eventueel kun je dit ook samen doen met jouw kinderen.

Family Link op Android toestellen

Vind je het toch lastig om grip te houden op al het bovenstaande? Dan kan Family Link op Chromebook of op een ander Android toestel uitkomst bieden. Met deze app kun je gemakkelijk tijdslimieten instellen. Handig om ervoor te zorgen dat kinderen ‘s avonds bijvoorbeeld niet stiekem nog online gaan. Daarnaast kun je aangeven tot wat voor soort websites jouw kind toegang heeft. Kinderen kunnen niet zomaar apps downloaden, je kunt instellen dat je daar meldingen van ontvangt en akkoord moet geven. Het is mogelijk om een apparaat op afstand te vergrendelen en is je kind op een gegeven moment oud genoeg om alleen op pad te gaan dan kun je precies zien waar hij of zij is.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button