Voor- en nadelen van koken in een slowcooker
Als het gaat om koken of bakken dan heb je al snel te maken met trends. Zo is bijvoorbeeld een bepaald product ineens razend populair en op het andere moment is het juist een bepaalde manier van bereiden die veel mensen aanspreekt. Van dit laatste is het fenomeen “slow cooking” een goed voorbeeld. Hierbij aangetekend dat het erop lijkt dat slow cooking de status van trend voorbij lijkt te zijn en hiermee zijn definitieve intrede lijkt te hebben gedaan in onze keukens. Maak kennis met koken in een slowcooker!
Wat is een slowcooker?
Voor wie niet bekend is met slow coocking volgt hier eerst een korte uitleg. Slow cooking betekent letterlijk vertaald “langzaam garen/koken” en dit is dan ook precies wat het is. Je gaart producten gedurende langere tijd op een relatief lage temperatuur. Een bereidingstijd van zes tot acht uur is hierbij heel gewoon. Deze manier van koken is in te zetten voor tal van producten, variërend van vlees en vis tot groenten en wild en gevogelte.
Je kunt ervoor kiezen om gerechten langzaam in de oven te laten garen of op het gasfornuis. Beiden zeer goed mogelijk, maar veel mensen vinden het geen prettig idee als oven of gasfornuis zo’n lange tijd aanstaan. Zeker als je gedurende deze tijd (zes tot acht uur dus) ook niet thuis bent. Gelukkig hoeft dit ook niet, want voor deze speciale kooktechniek is de slowcooker ontwikkeld.
Lees ook: Dutch Oven, koken en bakken maar dan net even anders
De Crockpot
De slowcooker kom je overigens regelmatig tegen onder de naam Crockpot. Crockpot is echter geen ander woord voor een slowcooker, maar een merk. Sterker nog, de slowcooker is een bepaald soort pan van het merk Crockpot. Er zijn ook slow cookers van andere merken te verkrijgbaar, maar de Crockpot is veruit het meest bekende en verkochte merk.
Hoe werkt de slowcooker?
De slowcooker werkt op elektriciteit en daarmee behoort het probleem van oven en gasfornuis direct tot het verleden. De slowcooker bestaat uit twee delen, te weten een aardewerken pot (keramiek of porselein) en een verwarmingselement van metaal, de buitenpan. Een slow cooker heeft in de meeste gevallen twee, maximaal drie standen, waarmee je de temperatuur kunt instellen van 80 tot maximaal 95 graden. Warmer is niet nodig, omdat er dan geen sprake meer kan zijn van slow cooking. Veel nieuwere modelen hebben ook een timer, waarmee je de pan in kunt laten schakelen wanneer je zelf niet thuis bent. Ook een warmhoudstand zie je tegenwoordig steeds vaker terug, vooral op de grotere slowcooker modellen. Online kun je op diverse websites verschillende modellen met elkaar vergelijken. Zo kom je er achter wat voor jou uiteindelijk de beste slowcooker is.
De slow cooker is eigenlijk heel eenvoudig in gebruik. Doe de verschillende ingrediënten, samen met een bepaalde hoeveelheid vloeistof, in de binnenpan. Bij bepaalde gerechten kan het meer smaak geven wanneer je vlees eerst aanbraadt. Dit kan in veel gevallen meteen in de binnenpan, die je dan daarna in de slowcooker houder zet. Ingrediënten erbij, de juiste temperatuur instellen, tijd instellen en een aantal uren later kun je genieten van een overheerlijke maaltijd. Easy does it!
Lees ook: 10x slowcooker recepten kookboek
Voordelen van koken in een slowcooker
Wij zijn van mening dat koken in een slowcooker heel veel voordelen heeft. We doen hieronder een opsomming:
- Producten behouden beter hun smaak
- Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan
- De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees
- Gezond doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt
- Je gebruikt geen toegevoegd vet, alleen het van nature aanwezige vet in bijvoorbeeld vlees
- Minimale kans op aanbakken
- Gemakkelijk schoon te maken en maar 1 pan in gebruik
- Geen gasfornuis om schoon te maken
Op de slowcooker zit een deksel, maar het is niet nodig om deze gedurende het bereidingsproces regelmatig van de pan te nemen. Als je tussendoor toch nieuwsgierig bent, beperk dit dan tot één, maximaal twee keer. Het duurt namelijk even voor de juiste temperatuur bereikt wordt en door het afnemen van het deksel raak je meteen weer een hoop van die warmte kwijt. Zonde en het komt het eindresultaat niet ten goede.
Lees ook: Slow cooker recept met aubergine
Nadelen van een slowcooker
Uiteraard heeft koken in een slowcooker niet alleen maar voordelen. Zo is een nadeel van een slowcooker bijvoorbeeld dat je er alleen mee kunt koken. Het apparaat is niet voor andere kooktechnieken (bijvoorbeeld bakken) in te zetten. Een ander nadeel is dat er mensen zijn die koken in een slowcooker wel fijn vinden maar dat het apparaat te veel ruimte in beslag neemt. Ook zijn er mensen die twijfelen of voedsel bereid in een slowcooker echt wel zo gezond is. Zij doelen met name op het langzame garen van groenten, waarbij bepaalde enzymen de vitaminen als het ware afbreken. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door groenten apart van elkaar te bereiden.
Lees ook: Slow cooker recept met varkenshaas en pruimen
Slowcooker wel of niet aanschaffen?
De slowcooker is een pan waarin je tal van verschillende gerechten kunt klaarmaken. De smaak van de gerechten is ronduit overheerlijk te noemen en over het algemeen zijn deze gerechten gezonder dan een doorsnee gekookte maaltijd. Als je kookliefhebber bent, open staat voor nieuwe kooktechnieken en ruimte in je keukenkastjes hebt dan is de slowcoocker zeker een aanrader.
*Uitgelichte foto via Shutterstock