Wanneer is het tijd voor een kinderhorloge?
Over het algemeen genomen is een kind op school de eerste 5 jaren aan het leren om klok te kijken. Er zijn natuurlijk kinderen die het snel onder de knie hebben en in groep 4 heel goed kunnen klokkijken, andere kinderen hebben wat meer tijd nodig en doen er nog een jaartje langer over. De meeste kinderen kunnen in groep 5 prima de tijd aflezen.
Leren klokkijken
Leren klokkijken gebeurt op school niet meteen met een klok. In groep 1 is men vooral bezig met tijdsbesef. Er wordt kennisgemaakt met de seizoenen en met de dagen van de week. In groep 2 wordt vooral veel nadruk gelegd op eerder, gisteren, morgen, straks etc. In groep 3 wordt de analoge klok erbij gehaald en leren kinderen over hele en halve uren. In groep 4 worden ook de kwartieren erbij gehaald en in groep 5 komt de digitale klok tevoorschijn.
Wanneer is het tijd voor een kinderhorloge?
Wanneer je kind toe is aan een eigen horloge is ook sterk afhankelijk van het kind zelf. Als je kind in groep 3 al goed kan klokkijken kun je je afvragen of het al nodig is om een eigen horloge te dragen. Een kind in groep 3 wordt nog naar school gebracht en weer opgehaald en gaat waarschijnlijk nog niet zelf buiten spelen. Ook zal je kind op die leeftijd zelf de tijd nog niet in de gaten hoeven houden tijdens een speeldate. Dus wat is het nut dan?
Wanneer een kind 7 of 8 jaar is en met vriendjes buiten gaat spelen kan het handig zijn om een horloge aan te schaffen. Er is een grote variëteit aan kinderhorloges waar je uit kunt kiezen. Het handigst voor een eerste horloge is hoogstwaarschijnlijk een analoog klokje. Wanneer je kind al wat ouder is en ook al digitaal klok kan kijken is een digitaal klokje natuurlijk ook een optie.
Of je kind kiest voor een analoog of digitaal klokje kan uiteraard heel persoonlijk zijn. Misschien vind je kind een bepaald horloge gewoon supertof en is dat nou net een horloge met een wijzerplaat. Terwijl hij/zij misschien ook al heel goed digitaal kan klokkijken. Vind je het fijn wanneer je je kind kunt bereiken bij het buiten spelen, of dat je kind jou kan bellen? Of dat je kan kijken waar hij of zij uithangt? Dan zou je kunnen gaan voor een kinderhologe met gps-functie waarmee je ook kunt bellen en gebeld kunt worden.
*Uitgelichte foto via Shutterstock