Tips voor een vakantie naar Egypte
Egypte staat bij veel mensen op de bucketlist. Het is dan ook een land wat veel te bieden heeft. De piramides en de Vallei der Koningen bezoeken zal op veel lijstjes bovenaan staan. Maar wat dacht je van jezelf onderdompelen in de overweldigende chaos van Cairo? Rondstruinen over één van de vele markten of die prachtige cruise over de Nijl maken? En dan hebben we het nog niet eens gehad over duiken in de Rode Zee. Egypte is een land waar veel te zien is. Maar voor je naar Egypte gaat is het noodzakelijk om het een en ander te regelen. Zo is het handig om vaccinaties te halen en je moet een visum voor Egypte aanvragen. Meer tips voor een vakantie naar Egypte vind je hieronder.
Allereerst: is het wel veilig in Egypte?
Het reisadvies voor een reis naar Egypte wisselt nogal. Zo wordt door de Nederlandse overheid geadviseerd om bepaalde plekken te mijden die door de Engelse overheid als veilig worden bestempeld. Al sinds 2003! Op de plekken die echt bestempeld zijn als onveilig kom je helemaal niet wanneer je de highlights bezoekt. Verdiep je goed in de reisadviezen voor Egypte en maak zelf de afweging of je gaat of niet.
Tips voor een vakantie naar Egypte
Het is aan te raden om vooraf al goed duidelijk te hebben wat je allemaal gaat bekijken in Egypte. Egypte is groot (1.001.450 km²) en de afstanden zijn enorm. Reizen met openbaar vervoer is normaal gesproken goed te doen, vooral tussen de grote steden (met trein en/of bus). Wil je kortere afstanden afleggen (bijvoorbeeld in een stad) dan kun je gemakkelijk een taxi nemen.
Vaccinaties voor een reis naar Egypte
Een gele koorts vaccinatie is verplicht als je in de 7 dagen voor aankomst in Egypte in een gele koorts land bent geweest. Ook landen met een verhoogd risico op gele koorts (Eritrea, Somalië, Rwanda, Zambia en Tanzania) vallen hieronder. Andere vaccinaties zijn niet verplicht wanneer je naar Egypte gaat, maar worden wel aangeraden. Het gaat dan om DTP en Hepatitis A. Wanneer je geen vaccinatie hebt gehad voor mazelen dan wordt de BMR ook geadviseerd. Een vaccinatie voor Hepatitis B wordt pas geadviseerd bij een verblijf langer dan drie maanden.
Visum voor Egypte
Om naar Egypte te reizen heb je een visum nodig; of je nu in een all inclusive resort verblijft of rondreist. Tegenwoordig kun je dit visum op een gemakkelijke manier online aanvragen bij E-visums.nl. De kosten voor een single entry visum voor Egypte bedragen €34,95. Na aanvraag heb je het visum meestal binnen 72 uur in huis. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanvraag. Zo moet o.a. je paspoort bij aankomst in Egypte nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet je je e-visum geprint meenemen en moet je een bewijs hebben van door- of terugreis. Wanneer je met een kind reist dan is een eigen paspoort vereist. Kinderen mogen niet bij ouders in het paspoort staan bijgeschreven. Een e-visum vraag je een week voor vertrek naar Egypte aan en je kunt online via iDeal of Mister Cash betalen. Dat is nog eens veel handiger dan een bezoekje aan de ambassade!
Egyptische pond
In Egypte wordt met Egyptische pond betaald. 20 Egyptische pond is ongeveer gelijk aan €1,00. Je kunt met een Nederlandse bankpas geld pinnen bij de meeste pinautomaten in Egypte. Denk er wel aan om de bankpas voor je vertrek op “wereldstand” te zetten. Op toeristische plekken kun je ook betalen met dollars of euro’s, maar de ervaring leert dat je dan vaak meer betaalt.
Fooien in Egypte
In Egypte is het normaal om fooien te geven. De lonen liggen laag en zeker in de toeristische sector worden fooien gezien als deel van het salaris. Tassendragers, kamermeisjes, taxi-chauffeurs: iedereen die jou een dienst verleent zal erg blij zijn met een kleine fooi.
Afdingen in Egypte
Wat ook heel gebruikelijk is, is afdingen. Vaak hebben de verkopers al in hun hoofd minimaal de helft van de vraagprijs te ontvangen. Hou dus in gedachten dat 40-50% minder betalen dan in eerste instantie gevraagd wordt helemaal niet gek is.
Vloek van de Farao – diarree
Egypte is een land waar je snel last krijgt van diarree, in de volksmond ook wel Vloek van de Farao genoemd. Het is verstandig om uit te kijken met wat je eet. Pas op met het eten van rauwe groenten (sla e.d.) en check of flessen water die je koopt echt verzegeld zijn. In veel Arabische landen (en ook in Egypte) vullen ze graag lege flessen om deze weer opnieuw te verkopen. Krijg je onverhoopt toch last van diarree? Ga dan meteen naar een apotheek om goede medicijnen te halen. Je bent er dan waarschijnlijk sneller weer bovenop dan wanneer je een aantal dagen met Norit aan de slag gaat.