Trampoline en hypermobiliteit
Dat bijna alle kinderen er gek op zijn kan niemand ontkennen en zelfs de meeste vaders en moeders kunnen het niet laten om tóch even een sprongetje te wagen wanneer er een trampoline in de buurt is. Maar dat het ook werkelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van veel kinderlijfjes, daar zullen niet alle ouders bij stil staan; dat deden wij ook niet. Totdat we met Ole bij de fysiotherapeut terecht komen.
Trampoline en hypermobiliteit
Ole blijkt hypermobiel. Hyper-wat? Superlenig, zou je kunnen zeggen. Bij hypermobiele mensen zijn de banden en pezen te soepel, waardoor gewrichten niet genoeg steun krijgen en letterlijk alle kanten op kunnen bewegen. Doordat de gewrichten veel meer bewegingsvrijheid hebben dan gewrichten die op z’n plek gehouden worden door sterke banden en pezen, kan snel overbelasting ontstaan. Dit komt doordat de spieren het gebrek aan stabiliteit van de gewrichten gaan compenseren. Het is dus zaak om de spieren extra sterk te maken én te houden, zodat deze de gewrichten netjes op hun plek houden.
Is hypermobiliteit gelinkt aan heupdysplasie?
Ole is geboren met heupdysplasie. Hij lag in stuit en is via een keizersnede op de wereld gekomen. Dit, en de wetenschap dat hij ook nog eens erfelijk belast is (heupdysplasie zit in de familie) was het voor de geboorte bijna al zeker dat hij een spreidbroek zou moeten dragen. Toen hij 3 maanden oud was werd de eerste spreidbroek aangemeten en met 14 maanden werd besloten dat de spreidbroek af moest omdat het zijn ontwikkeling anders teveel in de weg zou staan; hij moest immers gaan kruipen, staan en leren lopen. Dat kruipen heeft hij overgeslagen, hij is meteen gaan staan en toen hij ca. 20 maanden oud was zette hij zijn eerste stapjes. Aangezien zijn heupjes nog niet helemaal goed waren werd kort na zijn 2e verjaardag weer een röntgenfoto gemaakt die zou uitwijzen of hij niet tóch nog geopereerd zou moeten worden. Gelukkig was het goed en konden we een ellendige operatie en weken lang gips dragen uit ons hoofd zetten.
Nu ontwikkelt hij zich prima, is actief, sociaal en beleefd. Een heerlijk mannetje! Maar het viel ons op dat hij, vooral met rennen, met zijn onderbenen “zwabbert”. Om uit te sluiten dat het een gevolg is van de heupdysplasie besloot ik een eerste stap naar de fysiotherapeut te zetten. Bij ons eerste bezoek aan de fysiotherapeut worden diverse tests gedaan en sta ik met open mond te kijken waar die benen van Ole, die op zijn rug op een tafel ligt, helemaal naartoe gaan. “Als het pijn doet moet je het zeggen he” zegt de fysio steeds en het antwoord van Ole is elke keer “Nee hoor, het doet geen pijn”. “Hij is hypermobiel, super-super lening zeg maar” zegt de fysio wanneer ze zijn onderbeen bijna 90 graden vanuit zijn knie opzij draait. Ole ligt er lachend bij.
We gaan een traject in met heel diverse oefeningen, allemaal gericht op het sterker maken van de spieren. Met name de rompbespiering laat te wensen over, doordat Ole het kruipen heeft overgeslagen en juist in die fase deze spieren erg ontwikkelen. Terugkerende oefeningen tijdens onze “fysio-sessies” zijn op de trampoline, wat Ole ook nog eens superleuk vindt.
Trampoline springen helpt kinderen kracht te ontwikkelen en verbetert uithoudingsvermogen, coördinatie en alertheid
Merel van Nimwegen, Kinderfysio Zuider Emmakade
Trampoline en hypermobiliteit gaan blijkbaar heel goed samen, te gek dus als we van Storro.nl de Heemskerk trampoline thuisbezorgd krijgen met de vraag of we hierover een review willen schrijven. Komt dat even goed uit!
Ole kan niet wachten tot de trampoline komt. Als we dan eindelijk ’s morgens vroeg een telefoontje van de bezorger krijgen dat hij een half uur later voor de deur zal staan met de trampoline is hij buiten zinnen. Oei! Hij is toch wel even iets groter dan ik had gedacht, maar de Heemskerk trampoline past met zijn diameter van 140 cm goed bij ons in de woonkamer. Hij wordt geleverd met losse pootjes dus Ole gaat samen met Madee ijverig aan de slag om de beschermdopjes er af te halen en ik draai de poten er op, dmv een schroefdraad. Dat gaat makkelijk!
En dan is het springen geblazen; ze lijken niet meer op te houden. Ik denk nog even dat dat wel nieuwigheid zal zijn maar dagen later zijn ze er nog steeds enorm druk mee. Ole doet spelenderwijs de oefeningen die hij leert bij de fysio en broer en zus wisselen elkaar netjes af. En dat allemaal zonder ruzie!
In het weekend is papa in een dolle bui en we nemen de trampoline mee naar de polder. Kids in de bakfiets, trampoline er bovenop. Wat een giller, fantastisch vinden ze het! Mensen in de straat zijn al aardig wat gewend van ons, wat wij allemaal vervoeren in de bakfiets maar dit hebben ze nog niet eerder gezien. Ze kijken dan ook een beetje gek op als wij langsfietsen; schaterende kinderen in een afgesloten bakfiets? Het zal wel!
OK, ook ik kan het niet laten
Ik behoor dus tot die moeders die het niet kunnen laten ook even een sprongetje te maken. Dat vinden de kids natuurlijk geweldig en er zijn al diverse “dans-wedstrijdjes” georganiseerd in de afgelopen dagen waarbij we om beurten springen op de trampoline en onze gekste moves laten zien. Even was ik bang dat de trampoline bij intensief gebruik heen en weer zou gaan schuiven wat vervolgens zorgt voor krassen/vegen op de vloer maar niet dus; hij is erg stabiel en blijft netjes op zijn plek staan. Het is wel elke avond een stof-bende onder het doek, maar ik haal er met veel plezier even de stofzuiger over heen. We hebben er nou eenmaal veel plezier van. Eén minpuntje maar dat heeft meer te maken met mijn eeuwige perfectionisme ben ik bang; de bedrukking op het doek laat los. Jammer!
Een trampoline is ook leuk voor jezelf!
Superleuk hoor, die danscompetities met z’n drietjes op de trampoline maar even door bikkelen op keiharde muziek is ook heerlijk. En dat is dus wat ik doe. Als de kids allebei weg zijn ga ik meteen om half 9 ’s morgens even een half uurtje zweten. Ik merk dat beweging vroeg op de ochtend me altijd heel veel goeds doet en aangezien ik niet altijd de tijd of de rust heb om een rondje te gaan lopen is dit een supergoed alternatief; ik begin de dag meteen met een lekkere dosis energie.
Dubbel plezier dus met deze trampoline. Of driedubbel plezier eigenlijk; heerlijk voor de kids, leuk voor familie-dans-sessies en gaan we gaan picknicken in het park 3 straten verderop? Dan nemen we hem gewoon mee!