Hoe wordt vaderdag in andere landen gevierd?
Nog even en dan is het alweer vaderdag! Lijkt ons een prima moment om eens in het verleden te duiken, te kijken hoe vaderdag ooit is ontstaan en hoe deze dag in andere landen wordt gevierd.
Hoe vaderdag is ontstaan
Als we de verhalen moeten geloven was het de Amerikaanse Sonora Smart Dodd uit Washington die in 1909 vaderdag geïntroduceerd heeft. Zij wilde haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, eren nadat hij zijn vrouw was verloren bij de geboorte van hun zesde kind. Een jaar eerder was het Anna Jarvis die moederdag had geïntroduceerd, waarschijnlijk heeft zij Sonora geïnspireerd ook vaderdag te lanceren.
In Nederland wordt vanaf 1937 vaderdag gevierd. De eerste jaren vond dit plaata in oktober, maar na 1948 werd vaderdag verschoven naar de 3e zondag in juni, op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten.
Lees ook: Grappige vaderdagcadeaus, geef eens iets anders
Vaderdag in Thailand
In veel landen wordt vaderdag, net als in Nederland, op de 3e zondag in juni gevierd. Er zijn echter ook landen waar een andere datum wordt gehanteerd. Zo wordt in Thailand op 5 december vaderdag gevierd, de dag dat alle kinderen in Nederland met heel andere dingen bezig zijn. Op deze dag wordt eigenlijk de verjaardag van Koning Bhumibol Adulyadej (1927) gevierd maar deze dag is inmiddels uitgegroeid tot veel meer. Overal wordt het feestelijk versierd en het is inmiddels traditie om deze dag vooral in het roze gekleed te gaan. Het een gewoonte om op deze dag vaders, grootvaders en overgrootvaders Canna bloemen en cadeautjes te geven.
Vaderdag in Rusland
In Rusland viert men een soort van vaderdag op 23 februari. Eigenlijk worden alle mannen op deze dag, Defender of the Fatherland Day, geëerd, een overblijfsel van wat ooit startte als het eren van vaders die hun land dienden in het rode leger tijdens de Russische revolutie. Vrouwen geven alle belangrijke mannen in hun leven kleine cadeautjes dus naast vaders kunnen dit ook broers, zoons of goede vrienden zijn. Ook vrouwelijke collega’s geven hun mannelijke collega’s kleine cadeau’s op deze dag en in de volksmond wordt vaak gesproken over Men’s Day.
Vaderdag in Roemenië
Niet heel veel valt er te vertellen over de Roemeense vaderdag, behalve dan dat deze pas sinds 2010 officieel gevierd wordt. Het vastleggen van deze feestdag is te danken aan de TATA, alias de Alliance Fighting Discrimination Against Fathers. Qua viering is het te vergelijken met hoe wij vaderdag vieren, vaders worden elke 2e zondag in mei in de watten gelegd met cadeautjes en kaartjes, kinderen schrijven gedichten en zingen liedjes en veel families bereiden uitgebreide lunches en diners.
Vaderdag in Spanje en Portugal
In overwegend Rooms-katholieke landen als Spanje en Portugal wordt vaderdag verbonden aan de dag van de vader van Jezus van Nazareth, Jozef. Deze dag van de heilige José oftewel Día del Padre is elk jaar op 19 maart. Middenin de vastentijd, wat altijd 40 dagen voor Pasen aanvangt en dat betekent geen grote, uitgebreid verzorgde maaltijden op vaderdag. Wanneer katholieken vasten eten zij veel minder dan anders en laten bepaalde spijzen sowieso staan. De Spaanse en Portugese papa’s moeten dus genoegen nemen met alleen cadeautjes :-)
Vaderdag in Duitsland
In Duitsland valt vaderdag samen met Hemelvaartsdag en in dit land hebben ze een wel heel aparte manier van vaderdag vieren. Het is traditie dat de mannen met elkaar gaan wandelen en ze drinken daarbij zo veel mogelijk. Er gaan karren mee die worden voortgetrokken door de mannen zelf, volgeladen met bier en versnaperingen en onderweg wordt er gepicknickt. Het zorgt voor veel overlast en diverse feministische groeperingen zien maar al te graag dat deze dag wordt afgeschaft.