Ver reizen met kinderen; dingen om rekening mee te houden
Ver reizen met kinderen is leuk! Of je kind er ook iets aan heeft? In eerste instantie zal het een heel jong kind niet veel uitmaken waar het is, als het maar dicht bij de ouders is. En laat dat met reizen nou net het geval zijn; je bent op reis meer samen met je kind dan wanneer je thuis bent. Thuis werken de meeste ouders en worden kinderen naar opa en oma, naar een gastouder of naar de kinderopvang gebracht.
Ver reizen met kinderen, vanaf wanneer?
Vanaf welke leeftijd je met jouw kindje op reis wilt ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Reislustige ouders die al veel van de wereld hebben gezien vóór er een kindje kwam zullen over het algemeen sneller besluiten om met een kleintje op reis te gaan. Nu hoef je natuurlijk niet meteen te denken aan tropische, moeilijk bereisbare gebieden wanneer je het over “reizen met kinderen” hebt; juist naar landen met perfecte infrastructuur wordt veel met kinderen gereisd. Zowel door ouders met heel jonge kinderen als met wat grotere kinderen.
Met jonge kinderen reis je nog gemakkelijk buiten de schoolvakanties om, wat veel voordelen op kan leveren. Zo kun je in de goede jaargetijden naar landen met een heel ander klimaat, denk aan Bali, Maleisië, Thailand of Zuid Afrika. Dat wil niet zeggen dat je met schoolgaande kinderen weinig opties meer hebt; juist in de zomervakantie bijvoorbeeld is het jaargetijde in Amerika en Canada ideaal om rond te reizen.
Waar je rekening mee moet houden
Er zijn natuurlijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op reis gaat met kinderen. We zetten het een en ander voor je op een rijtje.
Gezondheidszorg en vaccinaties
In veel landen komen tropische ziektes en/of ernstige infectieziektes voor en de meeste mensen willen niet dat hun kinderen hier onnodig aan bloot gesteld worden. Het is daarom handig én verstandig om met jonge kinderen te kiezen voor een bestemming waar geen tropische ziektes en/of infectieziektes voorkomen. Check ook of er goede gezondheidszorg beschikbaar is, niet onbelangrijk mocht er onverwachts toch iets gebeuren.
In veel landen waar geen tropische ziektes voorkomen wordt wél een vaccinatie tegen hepatitis A aangeraden, bijvoorbeeld ook al in bepaalde delen van Turkije. Veel mensen weten hier niet van, check dit op de website van de GGD.
Check, wanneer je met een kindje onder de 4 jaar reist , ca. 6 weken voor vertrek nog even bij de huisarts, GGD of het consultatiebureau of je kindje alle benodigde vaccinaties gekregen heeft of dat er bepaalde vaccinaties vervroegd nodig zijn. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer je kindje precies in de periode van jullie vakantie of net hierna een oproep voor vaccinatie zou krijgen.
Eigen paspoort voor je kind
Kinderen kunnen tegenwoordig niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van 1 van de ouders; zij hebben een eigen reisdocument nodig. Met een identiteitskaart kan binnen Europa gereisd worden, daarbuiten heeft ook jouw kind een eigen paspoort nodig.
Visum aanvragen
Voor veel landen buiten Europa moet je een visum aanvragen. Of er een visum nodig is kun je navragen bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land. Een visum aanvragen voor Thailand, Sri Lanka, Australië, Canada (eTA) en veel meer landen kan makkelijk online. Geen papieren rompslomp meer en eenvoudig betalen via IDeal. Vergeet niet ook een visum(s) aan te vragen voor je kind(eren).
Reisverzekeringen
Check of je goed verzekerd bent. Heb je een doorlopende reisverzekering of moet je apart een reisverzekering afsluiten? Vergeet niet om je kind(eren) op een doorlopende reisverzekering bij te schrijven!
Vooraf accommodaties boeken of juist niet?
Het ligt helemaal aan de bestemming of het beter is om vooraf accommodaties te boeken of ter plekke. Wanneer je een rondreis gaat maken en lange afstanden moet afleggen geeft het je misschien rust om te weten dat er ergens een kamer op je wacht. Wanneer je echter korte afstanden aflegt en al vroeger op de dag ergens aankomt vind je het misschien helemaal niet erg om op zoek te gaan naar iets leuks. Op internet zijn heel veel websites en forums te vinden waar je dit soort tips vandaan kunt halen.
Het ligt eveneens aan de voorkeur voor accommodatie, mocht je die hebben. Vinden jullie het niet erg om met het gezin in 1 ruimte te slapen dan maakt het het allemaal al een stuk makkelijker om iets te vinden wat geschikt is. Weet je vooraf al dat je aparte slaapkamers wilt omdat jullie anders onrustig slapen dan is het misschien makkelijker om al iets te boeken voor je vertrekt.
Lees ook: Pap, naar welk werelddeel gaan we dit jaar?
Duurt zo’n vliegreis niet te lang?
Je kunt zelf het beste inschatten hoe jouw kind het zal doen tijdens een lange vlucht. Natuurlijk, een vlucht duurt lang, maar niet langer dan een autorit naar Zuid Frankrijk. En in een vliegtuig kun je nog even je benen strekken, een kletspraatje houden met buren en kijken naar je eigen tv schermpje. Verzin spelletjes en spot mooie wolken of andere vliegtuigen. Neem leuk speelgoed voor in het vliegtuig mee. Denk ook aan kleurboekjes en muziek om naar te luisteren. Met een luisterboek kan je kind ook een hele tijd zoet zijn, voor je het weet ben je op de plek van bestemming!
Vervoer op plek van bestemming
In veel landen kun je prima reizen met het openbaar vervoer, ook met kinderen. Op Bali bijvoorbeeld kun je het hele eiland verkennen met een taxi, geen probleem. In veel gevallen is het zelfs verstandiger om gebruik te maken van taxi’s of van openbaar vervoer. De regels in het verkeer zijn geregeld anders dan bij ons in Nederland of er wordt niet zo nauw mee omgegaan. In landen met goede infrastructuur (Zuid Afrika, Amerika, Canada etc.) kun je heel goed een auto huren en op eigen gelegenheid reizen.
Praktische tips
Neusdruppels
Veel kinderen hebben last van hun oren in het vliegtuig. Naast ze iets te eten of te drinken geven tijdens het opstijgen en landen kan het handig zijn om een aantal dagen voor vertrek thuis al te beginnen met het geven van neusdruppels. Niet vergeten de druppels ook mee te nemen in het vliegtuig:-)
Paspoort bij medicijngebruik
Wanneer een van jullie medicijnen gebruikt kun je bij de apotheek een geneesmiddelenpaspoort aanvragen. Bij de douane wordt hier regelmatig om gevraagd wanneer je geneesmiddelen bij je hebt en ook is het handig voor op de bestemming zelf, mocht je daar onverwacht medicijnen nodig hebben.
Zwangerschapsverklaring
Ben je zwanger? Vraag je verloskundige om een zwangerschapsverklaring, waarmee je de duur van je zwangerschap kunt aantonen. Check ook bij de vliegtuigmaatschappij tot welke zwangerschapsweek je mag vliegen; dit verschilt per maatschappij. Wanneer je zwanger bent kun je een plek reserveren met meer beenruimte, niet vergeten dit vooraf te regelen.
*Foto’s via Shutterstock