Wat zijn de voordelen van coöperatieve spelletjes?
Er is niets leuker dan het spelen van coöperatieve spelletjes. Met het gezin, de kinderen of samen met vrienden. Deze gezelschapsspellen zijn niet alleen een leuk tijdverdrijf. Ze zijn namelijk ook heel leerzaam. Maar deze spellen hebben nog meer leuke voordelen.
De leuke voordelen van coöperatieve gezelschapsspellen
Elke speler in het team heeft hetzelfde belang. Dat is namelijk winnen. Net zoals bij individuele bordspellen is het nooit de bedoeling om te verliezen. Met een coöperatief spel sta je daar niet alleen voor. Je werkt namelijk samen toe naar de winst of, als je niet hard genoeg je best doet, naar het verlies. Welke voordelen hebben deze spellen nog meer? Een coöperatief gezelschapsspel speel je gezamenlijk. Je speelt dus niet individueel voor de winst. Je moet samenwerken om het spel tot een goed einde te brengen. Het teamgevoel wat ontstaat heeft ontzettend veel voordelen. We hebben de leukste op een rij gezet:
- Coöperatieve spelletjes zijn geschikt voor elke leeftijdscategorie. Zowel jonge mensen als ouderen, maar ook ervaren of beginnende spelers kunnen actief meedoen.
- Elke speler wordt betrokken bij het spel. Daarnaast levert iedere speler zijn of haar bijdrage aan een winst of een verlies.
- Door het spelen van coöperatieve gezelschapsspellen leer je samenwerken als een team. Kinderen leren om beslissingen te maken en te luisteren naar medespelers om het spel te kunnen winnen.
- Coöperatieve spellen zijn ook een prima basis voor het begrijpen van de spelregels. Bijvoorbeeld als je een gezelschapsspel wilt spelen met kleine kinderen. Ze staan er niet alleen voor. Je speelt met een team. Op deze manier blijven ze een spel als leuk ervaren.
- Een spel waarbij je moet samenwerken vereist geen concurrentiestrijd. Dus ook wanneer een speler niet zo goed tegen zijn of haar verlies kan blijven de spellen leuk om te spelen.
- Deze spellen hebben ook voordelen voor jonge kinderen. Ze zien hoe hun teamgenoten omgaan met winst of verlies. Meedoen aan deze spellen is namelijk belangrijker dan winnen.
- Coöperatieve spellen stimuleren de motoriek en de behendigheid. Ze trainen het geheugen en leren je om strategisch te denken. Deze spellen dagen je ook uit om je fantasie te gebruiken. Daarnaast leren ze je hoe je op de juiste manier omgaat met je emoties.
Wat zijn leuke coöperatieve spellen voor de hele familie?
Er zijn ontzettend veel gezelschapsspellen die je als een team of met het gezin kunt spelen. Denk daarbij aan escape room spellen zoals bijvoorbeeld Unlock! Dit coöperatieve spel kun je spelen met maximaal 6 personen. Gaandeweg het spel moet je verschillende soorten puzzels oplossen. Door slim samen te werken weet je als gezin of team te ontsnappen. Dat doen jullie door slim gebruik te maken van de kaarten en de plattegronden. Los de raadsels zo snel en zo goed mogelijk op of maak gebruik van de hints. Er staan verschillende avonturen klaar voor de spelers. Hoe snel weten jullie te ontsnappen aan de hand van de code? Dit spel leert kinderen vanaf 10 jaar samen te werken en creatief te denken. Snel uitgespeeld ben je niet met Unlock!, er zijn maar liefst 8 uitbreidingen! Het geheugen wordt met dit spel op een leuke manier getraind. Dat geldt natuurlijk voor jong én voor oud.
Lees ook: 11 tips voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden
Waarom samenwerken tijdens een gezelschapsspel zo leuk is
Samenwerken tijdens een gezelschapsspel is ontzettend leuk. Vaak denken we namelijk alleen maar dat er individuele winnaars of verliezers moeten zijn. Met een coöperatief spel is dat niet het geval. Op deze manier blijft de sfeer leuk. Dat geldt voor zowel ervaren als beginnende of jonge spelers. Je werkt samen aan het verhogen van de winkansen. Maakt het team samen te veel fouten of wordt er niet goed samengewerkt? Dan wordt een coöperatief spel verloren door het hele team. Iedereen heeft dus dezelfde belangen.