Wat is blauw licht en wat doet het met je lichaam?
Blauw licht is een vorm van licht met een golflengte van ongeveer 400 tot 500 nanometer. Het wordt vaak gebruikt in verlichting van displays. Zoals bijvoorbeeld in schermen van computers, tablets en smartphones. Hoewel blauw licht op veel manieren nuttig kan zijn, kan een teveel aan blauw licht ook schadelijk zijn voor je gezondheid.
Waarom teveel blauw licht niet goed is
Een van de belangrijkste redenen waarom blauw licht slecht kan zijn, is omdat het je biologische klok kan verstoren. Ons lichaam heeft een interne klok die ons vertelt wanneer we moeten slapen en wanneer we wakker moeten worden. Deze klok wordt geregeld door licht, met name blauw licht. Wanneer we aan blauw licht blootgesteld worden, kan dit onze klok verstoren en ons helpen om wakker te blijven terwijl we juist moeten slapen. Dit kan leiden tot slaapproblemen en een verminderde kwaliteit van de slaap.
Hoe je biologische klok werkt
Je biologische klok is een intern mechanisme dat ervoor zorgt dat je lichaam weet wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Het wordt ook wel het circadiaan ritme genoemd. De biologische klok van het menselijk lichaam wordt geregeld door een combinatie van interne en externe factoren. Interne factoren omvatten hormonen en andere stoffen die door het lichaam worden geproduceerd en die helpen om het ritme te reguleren. Externe factoren omvatten licht, temperatuur en andere omgevingsfactoren die het ritme beïnvloeden.
De belangrijkste externe factor die het biologische ritme reguleert, is licht. Wanneer het licht op onze ogen valt, stuurt het een signaal naar onze hersenen om bepaalde stoffen te produceren die ons helpen om wakker te blijven. Wanneer het donker wordt, stopt de productie van deze stoffen en worden we moe. De biologische klok kan ook worden beïnvloed door temperatuur. Wanneer het koud is, neemt onze lichaamstemperatuur af, wat ons kan helpen om beter te slapen. Warmte kan een belemmerend effect hebben op onze slaap. Er zijn ook andere externe factoren die het biologische ritme kunnen beïnvloeden, zoals voeding en het gebruik van bepaalde medicijnen.
Waar kan teveel blauw licht nog meer slechte invloed op hebben?
Doordat je bij blootstelling aan blauw licht alert blijft en vaak minder goed slaapt, kan dit een uitputtende werking hebben en je productiviteit verminderen. Er zijn ook aanwijzingen dat blootstelling aan blauw licht kan leiden tot oogproblemen, zoals droge ogen en pijn in de ogen. Dit kan veroorzaakt worden door het feit dat blauw licht de ogen droog maakt en de oogleden kan irriteren. Veroudering van de huid wordt ook in verband gebracht met het gebruik van blauw licht. Een teveel aan blauw licht kan de huid irriteren en roodheid veroorzaken. Ook kan het leiden tot vermindering van collageen, wat weer rimpels en huidveroudering tot gevolg kan hebben.
Hoe je een teveel aan blauw licht voorkomt
Om te voorkomen dat je aan te veel (onnatuurlijk) blauw licht wordt blootgesteld, kun je je scherm op een lagere helderheid zetten en een filter gebruiken om blauw licht te blokkeren. Nog beter is het om schermtijd te beperken en je tijd in de buitenlucht te verhogen, vooral in de ochtend wanneer de zon veel blauw licht uitstraalt. In combinatie met het beperken van blauw licht rondom bedtijd kan dit helpen om je biologische klok weer goed werkend te krijgen.
*Uitgelichte foto via Shutterstock