Hoe kun je bij jou thuis de waterhardheid testen?
Kalk in het water zorgt in veel huishoudens voor grote ergernis. De douche wordt droog gemaakt na het douchen om uitslag te voorkomen en elke week wordt er flink gepoetst met anti-kalk schoonmaakmiddelen. Veel kalk in het water kan zelf voor serieuze huidproblemen zorgen waardoor mensen minder vaak douchen en zich blijven insmeren met verzachtende bodylotions.
Niet veel last van kalkafzetting doordat je veel schoonmaakt? Wel last van huidproblemen? Of word je helemaal crazy van al die schoonmaakmiddelen die er doorheen gaan? Moet je voor de zoveelste keer je apparaten ontkalken? Misschien is een waterontharder dé oplossing voor jou. Maar dan wil je natuurlijk eerst weten hoe hard het water uit jouw kraan werkelijk is.
Ideale waterhardheid
Wat is een goede waterhardheid? Dat is eigenlijk per persoon verschillend. Mensen die niet te maken hebben met huidproblemen, het geen probleem vinden om elke week schoon te maken en elke dag hun douche netjes droogmaken vinden een waterhardheid van 6 dH waarschijnlijk prima. Aan de andere kant zijn er mensen met huidproblemen die al verbetering ervaren wanneer waterhardheid terug gaat van 6 dH naar 2 dH. Het is dus niet echt te zeggen wat de ideale waterhardheid is.
Ik woon in Haarlem en hier hebben we een waterhardheid van 8 dH. Tamelijk hard en ik vond de kalkaanslag vreselijk irritant. Die opgedroogde spetters op het badkamerraam wanneer de kinderen in bad waren geweest. De witte uitslag op de kranen, op de tegels in de douche en op de wastafels. En ik maakte netjes elke week schoon hoor! Nu, na een jaar gebruik van een waterontharder kan ik zeggen dat de ideale waterhardheid voor ons huishouden 0 dH is. Ik heb minder last van mijn huid, ik gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen meer, ik hoef geen apparaten meer te ontkalken en we gebruiken met z’n allen veel minder wasmiddel en shampoo. En ik heb geen rare vliesjes meer op mijn thee, heerlijk!
Waterhardheid testen
Hoe hard je water werkelijk is kun je op verschillende manieren testen. Niet alle tests zijn even nauwkeurig maar goed genoeg om een indicatie te geven. Zo is het bijvoorbeeld aan te bevelen om je waterhardheid te testen wanneer je een nieuwe vaatwasser hebt, voor de hoeveelheid glansspoelmiddel wat de machine afgeeft tijdens de wasbeurt. Ook bij een wasmachine is het handig om te weten hoe hard je water is. Zacht water zorgt namelijk voor meer schuim, waardoor je minder wasmiddel nodig hebt.
Waterhardheid testen met strips of meetsetjes
Er zijn strips te koop waarmee je de hardheid kunt testen, maar deze zijn echter niet heel nauwkeurig. Doordat de strips niet op 1, 2 of 3 dH nauwkeurig meten zijn deze voor gebruik in Nederland eigenlijk niet geschikt, aangezien in Nederland de waterhardheid gemiddeld tussen de 6 dH en 16 dH ligt. Meetsetjes met een indicator vloeistof geven een beter beeld. De wat duurdere meetsets (rond de 10 euro) hebben een nauwkeurigheid van 0,5 dH.
Online waterhardheid checker
Voor een overzicht van waterhardheid per gemeente kun je een kijkje nemen op de website van Aquacell. Hier kun je zoeken op gemeente, op provincie of op postcode. De hardheid van water verschilt in Nederland per gemeente of zelfs per woonplaats; dit komt doordat er in Nederland uit meer dan 200 bronnen water wordt gehaald.
Heb jij jouw waterhardheid wel eens gecheckt?
*Uitgelichte foto via Shutterstock