Peuters/kleuters

Weet jij wat er in het speelgoed van jouw kindje zit?

Speelgoed. Elk kind wordt vandaag de dag bedolven onder bergen met speelgoed; gevraagd of ongevraagd. En alles ziet er even leuk en schattig uit. Of stoer. Maar… is dat nog steeds zo, als je eenmaal weet welke schadelijke stoffen er in veel speelgoed-artikelen zitten?

Weet jij wat er in het speelgoed van jouw kindje zit?

Sommige kinderen kunnen ziek worden van de synthetische materialen die in speelgoed verwerkt is. Zo bevat veel plastic speelgoed gevaarlijke weekmakers die het hormoonsysteem kunnen verstoren, wordt de stof formaldehyde welke kanker kan veroorzaken veel in gelijmde houten puzzels aangetroffen en worden teddyberen vaak bewerkt met broomhoudende brandvertragers. Onafhankelijke tests bevestigen dat bijna al deze gevaarlijke chemische stoffen kunnen worden vervangen door veiligere substituten. Zo lang dit niet gebeurt en we het moeten doen met het huidige aanbod speelgoed kun je terugvallen op de speelgoed-wijzer die, naast de babyverzorgings-wijzer waarover we eerder al schreven, is uitgegeven door de WECF (Women in Europe for a Common Future). Hierin worden ouders en verzorgers geïnformeerd over de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen in speelgoed en staan tips om producten met deze toevoegingen te ontwijken en te kiezen voor “verantwoord” speelgoed.

Om ervoor te zorgen dat het speelgoed veilig is voor jonge kinderen, is het belangrijk om speelgoed te kopen dat voldoet aan veiligheidsnormen en regelgeving voor speelgoed. Controleer ook of er waarschuwingsetiketten zijn en vermijd speelgoed dat er goedkoop of onveilig uitziet. Regelmatige inspectie en reiniging van speelgoed kunnen ook helpen om mogelijke risico’s te minimaliseren. Het is belangrijk om altijd waakzaam te zijn als het gaat om de veiligheid van speelgoed voor jonge kinderen om hen te beschermen tegen mogelijke blootstelling aan schadelijke stoffen.

Back to top button