Zwanger en je zorgverzekering, hoe zit dat?
Als je zwanger bent komt er veel op je af. Waarschijnlijk sta je er niet meteen bij stil, maar het regelen van een goede zorgverzekering is belangrijker dan je denkt. Vanuit je basispakket worden kosten zoals kraamzorg en verloskunde vergoed, maar voor een aantal van deze kosten is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering?
De vergoedingen tijdens de zwangerschap lopen bij de verschillende zorgverzekeraars uiteen van verloskundige hulp, kraamzorg thuis, kraamzorg in het ziekenhuis, nazorg moeder en baby en een kraampakket met medische artikelen voor thuisbevalling.
Kraamzorg
Na de bevalling heb je kraamzorg nodig. Een kraamverzorgster geeft voorlichting en let op de gezondheid van moeder en kind. Als je gebruik maakt van kraamzorg wordt dit vanuit je basisverzekering vergoed. Je betaalt wel een wettelijk eigen bijdrage voor elk uur dat je van kraamzorg gebruik maakt. Deze bedraagt momenteel 4,20 euro per uur. Je hebt recht op minimaal 24 uur kraamzorg en maximaal 80 uur. Dit wordt verdeeld over maximaal tien dagen vanaf de dag van de bevalling.
Het laten maken van echo’s
Als je echo’s laat maken worden deze vergoed door je basisverzekering. Echter moeten deze echo’s wel voorgeschreven zijn door je huisarts, gynaecoloog of een verloskundige. Denk aan de termijnecho’s die je met twaalf en twintig weken krijgt.
Prenatale screening
Prenatale screening is een onderzoek dat gedaan wordt om te kijken of er een verhoogde kans is op bepaalde afwijkingen. Denk aan het downsyndroom of een open ruggetje. Als blijkt dat er een verhoogde kans is dan kom je in aanmerking voor een vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek wordt dan vergoed. Wil je andere prenatale screening afnemen zoals een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie? Dan geldt hiervoor je eigen risico van je zorgverzekering.
Zwangerschapsincontinentie
Tijdens de zwangerschap komt zwangerschapsincontinentie, oftewel urineverlies, regelmatig voor. Hiervoor kun je bekkenfysiotherapie krijgen. De eerste 9 behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering.
Verloskundige hulp
Denk bij verloskundige hulp aan consulten tijdens je zwangerschap en aan kosten die je maakt voor een verloskundige tijdens je bevalling.
Bevalling
Bevallingen in het ziekenhuis met medische noodzaak worden vergoed. Wil je in het ziekenhuis bevallen en heb je geen medische noodzaak? Hiervoor betaal je een eigen bijdrage van ongeveer €320,00. Om deze bijdrage voor een deel te vergoeden, kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
Kraamzorg melden bij je zorgverzekeraar
Bij 12 weken zwangerschap kun je bij je zorgverzekeraar melden dat je kraamzorg nodig hebt. Als je je bij je zorgverzekeraar meldt kijken ze naar welke verzekeringen je bij ze hebt afgesloten. Het kan zijn dat je zelf een kraamcentrum mag uitkiezen (restitutiepolis), maar het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar contracten heeft met bepaalde kraamzorginstellingen (budget- en naturapolis). Ook ontvang je in de meeste gevallen een kraampakket.
Huisartskosten ná de bevalling
Als je last krijgt van klachten na de bevalling kun je je door je huisarts laten behandelen. Deze kosten worden vanuit de basisverzekering vergoed.
Aanvullende zorgverzekering
Als je een aanvullende zorgverzekering afsluit, is het verstandig om te kijken van welke zorg je het komende zorgjaar gebruik denkt te gaan maken. Een aanvullende zorgverzekering is verstandig om af te sluiten als je een kinderwens hebt want dit dekt net wat meer dan alleen een basisverzekering. Denk aan de eigen bijdrage thuis en in het ziekenhuis. De meeste zorgverzekeraars bieden hiervoor speciale aanvullende gezinspakketten. Je kunt deze aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op Overstappen.nl
Let op: Bij de meeste zorgverzekeraars kun je niet op elk moment overstappen van zorgverzekering of je basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering. Het is daarom verstandig goed in de gaten te houden wanneer je de overstap kunt maken. Dit kan jaarlijks van november tot januari. Zet een reminder in je telefoon of agenda zodat je dit niet vergeet. FBTO heeft echter een uitzondering. Zij werken met modules die je gedurende het hele jaar aan kan zetten, wanneer jij dat wilt.
Lees ook: Een baby op komst, wat kost dat?
Deze zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor kraamzorg:
Achmea, CZ, De Amersfoortse, De Friesland, Delta LIoyd, Ditzo, FBTO, FNV, HEMA, Interpolis, Menzis, OHRA, ONVZ, PNO, Pro Life, Salland, United Consumers, Univé, VGZ, ZEKUR, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid.
Nieuw gezinslid bijschrijven
Na de geboorte ben je verplicht je baby aan te geven bij de gemeente, maar ook bij je zorgverzekeraar. Binnen vier maanden moet je baby zijn bijgeschreven op jouw polis zodat je kind tot zijn 18e levensjaar is meeverzekerd en dezelfde vergoedingen ontvangt als jij. Het is wettelijk bepaald dat kinderen onder de 18 geen eigen premie betalen, deze wordt door de overheid betaald.
*Dit is een gesponsorde post